RUSKI PREMIJER U IRANU: Teheran namerava ozbiljno da jača odnose sa Moskvom

Novosti online

30. 09. 2024. u 15:37

PREMIJER Rusije Mihail Mišustin doputovao je u zvaničnu posetu Iranu – na sastanku sa potpredsednikom te zemlje Muhamedom Rezom Arefom rekao je da je Moskva zainteresovana za to da saradnju sa Iranom podigne na viši nivo.

РУСКИ ПРЕМИЈЕР У ИРАНУ: Техеран намерава озбиљно да јача односе са Москвом

FOTO: Tanjug/AP

- Odnosi Rusije i Irana imaju vekovnu istoriju, zasnivaju se na principima prijateljstva, dobrosusedstva i međusobnog poštovanja. Rusija je iskreno zainteresovana za to da podigne našu saradnju na viši nivo - rekao je Mišustin na sastanku sa Arefom.

On je podsetio da su takvu odluku doneli lideri dve zemlje.

- Pozdravljamo principijelnu odluku Irana da nastavi da jača strateško partnerstvo sa Rusijom i u potpunosti delimo taj stav - istakao je Mišustin.

Kako je dodao, Rusija pridaje prioritetni značaj širenju trgovinsko-ekonomske saradnje, diversifikaciji međusobnog trgovinskog prometa i njegove strukture i predlaže da se nastavi rad na njegovom povećanju.

- Smatramo da je važno da stvorimo što povoljnije uslove za organizovanje niza velikih investicionih projekata u različitim oblastima - rekao je ruski premijer.

On je podsetio da takve probleme treba da rešava zajednička rusko-iranska komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Ozbiljno jačanje saradnje

Potpredsednik Irana Muhamed Reza Aref poručio je na sastanku da Teheran ozbiljno namerava da jača odnose sa Moskvom.

- Veoma sam zadovoljan dobrim tempom kojim se razvijaju naši odnosi na svim nivoima. Želeo bih da istaknem da nova Vlada Irana ozbiljno namerava da ojača naše odnose - rekao je on.

S tim u vezi, napomenuo je da je saradnja sa Rusijom jedan od prioriteta iranske spoljne politike.

- Zajedničko iskustvo dveju zemalja u suprotstavljanju nezakonitim sankcijama Zapada i potreba za saradnjom u cilju neutralisanja tih sankcija zahtevaju da Iran i Rusija sarađuju na svim nivoima i u svim pravcima sarađuju - konstatovao je zamenik predsednika.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, on je podsetio da trgovinska razmena između dve zemlje sada iznosi 2,5 miliona evra i izrazio nadu da će, zahvaljujući zajedničkim naporima, ta cifra porasti.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote