BRAZILSKI ZVANIČNICI O VENECUELI: Zbog Madura ne žele njihovo prisustvo na samitu BRIKS-a

Jovana Švedić

30. 09. 2024. u 21:09

GRUPA zemalja u razvoju BRIKS-a napreduje sa planovima za proširenje, a najava se očekuje na godišnjem samitu bloka u Kazanju, u Rusiji, ovog oktobra.

БРАЗИЛСКИ ЗВАНИЧНИЦИ О ВЕНЕЦУЕЛИ:  Због Мадура не желе њихово присуство на самиту БРИКС-а

Foto: Piksabej

Međutim, uključivanje Venecuele u sledeći talas širenja izgleda neizvesno, prema brazilskim zvaničnicima upoznatim sa prošlonedeljnim diskusijama u Ujedinjenim nacijama, preneo je Blumberg.

Zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekli su da Venecuela nije uključena na preliminarnu listu potencijalnih zvanica koju je Rusija širila među članicama BRIKS-a tokom Generalne skupštine UN u Njujorku.

Rusija, koja trenutno predsedava BRIKS-om, traži konsenzus o tome koje zemlje da pozove dok se priprema da bude domaćin samita bloka od 22. do 24. oktobra.

Ministar inostranih poslova Belorusije Maksim Riženkov, govoreći na marginama Generalne skupštine UN, sugerisao je da bi u ovoj rundi proširenja moglo biti dodato najmanje deset novih članica.

Grupa BRIKS, koja trenutno uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, dodala je Iran, Etiopiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat kao nove članice u januaru.

Brazilski zvaničnici su naglasili da su razgovori o proširenju do sada vođeni samo među diplomatama i ministrima spoljnih poslova, kao i da konačne odluke nisu donete.

Potencijalno uključivanje Karakasa je navodno izazvalo "nelagodu" u Brazilu, nakon izbora u Venecueli u julu koji su zategli odnose između venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura i brazilskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve.

Brazil je, zajedno sa mnogim drugim regionalnim i međunarodnim akterima, više puta pozivao Venecuelansko nacionalno izborno veće (CNE) da objavi detaljne zapise glasanja kako bi potvrdio zvanične rezultate po kojima je sadašnji predsednik ponovo izabran na još jedan šestogodišnji mandat.

Brazilski zvaničnici su takođe navodno stavili veto na poziv Nikaragve, bliskog ruskog saveznika kojim vlada predsednik Danijel Ortega, sa kojim se Lula posvađao ranije ove godine što je dovelo do prekida diplomatskih odnosa.

Ministar spoljnih poslova Venecuele Ivan Gil je u avgustu saopštio da ta zemlja aktivno učestvuje na svim sastancima grupe BRIKS-a i da "samo čeka formalni prijem u blok".

Predsednik Maduro upozorio je Sjedinjene Države i njihove saveznike da bi mogao da prenese blokove nafte i gasa u zemlje BRIKS-a, navodeći pojačan pritisak Vašingtona zbog nedavnih izbora, koje mnogi smatraju poremećenim prevarom.

Očekuje se da će sledeći talas proširenja dodati zemlje kao partnere, a ne punopravne članice, navodi ruski zvaničnik koji je upoznat sa planovima, a prenosi Inteli Njuz.

Zemlje BRIKS-a takođe rade na razvoju zajedničkog okvira plaćanja i poravnanja za trgovinu unutar grupe, kako je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin na nedavnom sastanku bloka.

Zemlje BRIKS-a trenutno predstavljaju oko 46% svetske populacije i preko 36% globalnog BDP-a, prema nedavnim procenama globalnih finansijskih institucija.

BONUS VIDEO:

PAKLENO NA KOPAKABANI: Pogledajte kako se žitelji Rija bore protiv rekordno visokih temperatura

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice