ZA I PROTIV "NARODNOG KANCELARA" Lider FPO, Kikl, broji glasove i strepi od sastavljanja vlade

JURICA KERBLER, Od specijalnog izveštača - BEČ

01. 10. 2024. u 10:46

ISTORIJSKA izborna pobeda krajnje desne Slobodarske stranke u Austriji (FPO) izazvala je oduševljenje njenih pristalica i razočaranje simpatizera dve dosad najveće stranke, narodnjaka i socijaldemokrata.

ЗА И ПРОТИВ  НАРОДНОГ  КАНЦЕЛАРА Лидер ФПО, Кикл, броји гласове  и стрепи од састављања владе

Foto Tanjug

FPO je prvi put pobedio i postigao uspeh u gotovo svim od 2.115 opština, a Narodna stranka (OVP), izgubila je u celoj zemlji. Ipak, niko ne zna ko će i kada sastaviti novu vladu, jer pregovori o koaliciji tek slede, a verovatno će narodnjaci i socijalisti biti u prvom planu da sastave vladu.

Herbert Kikl, lider Slobodarske stranke, bio je presrećan u izbornoj noći i poručio je svojim simpatizerima "Jerg Hajder bio bi ponosan na vas", podsećajući na kontroverznog predsednika stranke zbog kog je nekoliko zemalja uvelo Beču diplomatske sankcije. Na mnogim mestima, izborni pobednici nisu mogli javno da proslave pobedu, jer je policija zbog protesta, čuvala njihove kancelarije.

Dok iz FPO kažu da demonizacija Kikla koji želi da postane "narodni kancelar", kao u vreme Adolfa Hitlera, nije uspela, narodnjaci pozivaju na "buđenje za sve demokrate". Predsednik države Aleksander van der Belen nije se izjasnio kome će poveriti mandat za sastav nove vlade, a ove sedmice sadašnji kancelar Karl Nehamer podneće ostavku.

"Austriji preti orbanizacija", grme protivnici FPO i najavljuju borbu protiv "konzervativnosti i fašističke skučenosti".

Foto Tanjug

"Hoćemo li da živimo u zemlji u kojoj se pevaju nacističke pesme, u kojoj se vrši pritisak na štampu, koja, umesto da je pouzdan partner EU, postaje siromašna i socijalno nepravedna država."

U Beču i Gracu pobedila je levica, ali u seoskim sredinama uverljivo dominiraju desničari. Iako su stranke "držale" svoje lidere do duboko u noć, već juče rano ujutro, sastali su se poraženi političari da naprave planove za dalje. Svi su jedinstveni u stavu da treba po svaku cenu sprečiti Kikla da postane kancelar i onemogućiti FPO da preuzme vlast.

Niko nema potrebnu većinu

SLOBODARSKA stranka (FPO) dobila je podršku 29,2 odsto građana starijih od 16 godina, na drugom mestu je Austrijska narodna stranka (OVP) sa 26,5 odsto, treći su socijaldemokrati sa 21, a četvrti NEOS sa 8,9 i Zeleni koji su dobili nešto malo iznad osam procenata.

Kiklu ne preostaje ništa drugo osim da čeka rasplet, a ako i ostane u opoziciji, njegove šanse da jednom preuzme vlast bivaće sve veće. Pred novom vladom su brojni izazovi koje neće biti lagano rešivi, pa jaka i ekstremna opozicija ima veliki manevarski prostor, na vlasti, ili u opoziciji. Jer, kako kažu u FPO, sada je stvarnost za koju su mnogi smatrali da je nemoguća.

Svetski mediji pažljivo prate reakcije u Austriji i naglašavaju da je to prva desničarska pobeda posle Drugog svetskog rata. Navode da je porast tvrde desnice rezultat razočaranosti Austrijanaca zbog visoke inflacije, problema sa imigrantima, rata u Ukrajini i pandemije virusa korona.

Foto Tanjug

"Gardijan" opisuje FPO kao "prokremaljsku i antiislamsku" stranku i navodi da je ostvarila prvu pobedu posle nacističke ere. Većina evropskih medija pominje da je Kiklu uzor mađarski premijer Viktor Orban, dok "Frankfurter Rundšau" konstatuje "to je znak za uzbunu, otrežnjujući znak koji Nemačka dobija od Austrije". Podseća se na istoriju stranke, koju je osnovala grupa nacističkih veterana, a italijanski "Korijere dela sera" piše da se desni ekstremizam, posle Francuske i Holandije, preliva i na Beč.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

IMALA TEMPERATURU ŠEST MESECI: Niko nije znao šta joj je, a onda su joj saopštili strašne vesti