KAMALI HARIS PENSILVANIJA IZMIČE: Stariji birači naklonjeniji Trampu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 10. 2024. u 00:50

POTPREDSEDNICA SAD Kamala Haris izjednačena je sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom u "kolebljivoj" državi Pensilvaniji, pokazuju rezultati novog istraživanja u koje je "Politiko" imao uvid.

КАМАЛИ ХАРИС ПЕНСИЛВАНИЈА ИЗМИЧЕ: Старији бирачи наклоњенији Трампу

Foto: Tanjug/AP

Prema anketi dvostranačkog Američkog udruženja penzionera (AARP), Harisova ima 49 odsto podrške birača, u poređenju sa 47 odsto za Trampa i dva odsto za ostale kandidate. Tri odsto ispitanika bilo je neodlučno.

Istraživanje je prvo sprovedeno u Pensilvaniji od kada je predsednik Džozef Bajden ispao iz trke. U aprilskoj anketi, Bajden je daleko zaostajao za Trampom.

Ono što, međutim, unosi nervozu među demokrate je što postoji veliki glasački blok koji nije impresioniran Kamalom Haris. Naime, potpredsednica nema podršku birača starijih od 65 godina.

-Najveća slabost Harisove su stariji birači. Oni su najveći udeo biračkog tela, a ona zaostaje, rekao je republikanski anketar Bob Vord.

Čini se da je ekonomija glavni razlog zašto stariji birači više vole Trampa nego Harisovu. Za birače starije od 50 godina koji su inflaciju i visoke cene rangirali kao najvažnije pitanje, Tramp ima prednost od 54 poena.

Pedeset odsto verovatnih glasača retrospektivno odobrava Trampov radni učinak kao predsednika, dok 49 odsto ne odobrava. Za Haris, 45 odsto odobrava posao koji je obavila kao potpredsednica, a 52 odsto ne odobrava, pokazala je anketa.

Izazovi sa kojima se Tramp suočava u Pensilvaniji su popularnost Harisove među mladima i starijim crnim biračima. Međutim, ako Tramp proširi svoju marginu među starijim glasačima, posebno starijim ženama, ima dobre šanse da pobedi u državi koja je jedna od ključnih za izbor predsednika, rekao je Vord.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice