AMBASADORKA SAD PRI UN: Pozvala SB UN da osudi i sankcionoiše Iran

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 10. 2024. u 21:01

AMBASADORKA Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ujedinjenim nacijama (UN), Linda Tomas-Grinfild, danas je tokom hitne sednice Saveta bezbednosti (SB) sazvane povodom najnovije eskalacije sukoba na Bliskom istoku pozvala predstavnike zemalja članica da osude i sankcionišu Iran.

АМБАСАДОРКА САД ПРИ УН: Позвала СБ УН да осуди и санкционоише Иран

Foto: Printskrin

Ona je izjavila da su jučerašnji iranski raketni napadi na Izrael imali za cilj da izazovu smrti, razaranja i označili su eskalaciju sukoba, objavljeno je na zvaničnom sajtu UN.

Pozivajući na hitnu akciju Saveta bezbednosti Tomas-Grinfild je naglasila da SB UN mora "progovoriti jednim glasom i osuditi Iran zbog neisprovociranog napada na drugu državu članicu UN".

-Ovo je trenutak da ovaj Savet progovori jednim glasom i osudi Iran zbog njegovog napada na drugu državu članicu i, što je jednako važno, da nametne ozbiljne posledice Iranskoj revolucionarnoj gardi (IRG) za akcije koje je preduzela, rekla je američka ambasadorka pri UN.

Istakla je da je jednako važno nametnuti "ozbiljne posledice" Iranskoj revolucionarnoj gardi (IRG) za njene akcije.

Prema njenim rečima, Iran je u širem smislu, kroz finansiranje, obuku i podršku koju je pružao vojnom krilu Hamasa, saučesnik i u napadima (Hamasa) na Izrael 7. oktobra.

-I nakon strašnog napada Hamasa, koji je izveden pre skoro godinu dana, SAD su poslale jasnu poruku Iranu: Ne iskorišćavajte situaciju na način koji bi mogao da ugrozi region i gurne ga u širi rat. IRG je otvoreno i iznova ignorisala ovo upozorenje, rekla je Tomas-Grinfild.

Naglasila je da IRG daje "podsticaje" oružanim grupama širom regiona, uključujući Hute u Jemenu, militantne grupe u Siriji i Iraku i Hezbolahu u Libanu.

Ona je poručila da će "iranski režim" snositi odgovornost za svoje akcije, upozorivši vlasti u Teheranu i iranske saveznike da ne preduzimaju akcije protiv Sjedinjenih Američkih Država, ili dodatne akcije protiv Izraela.

-Ako ovaj Savet bude sedeo sa skrštenih ruku kakvu poruku će to poslati? Plašim se da će tišina i nečinjenje samo pozvati IRG da ponovo napadne kao juče i 13. aprila ove godine, rekla je Linda Tomas-Grinfild.

Hitnu sednicu SB UN zatražila je Francuska nakon što je Iran odlučio da u utorak ispali skoro 200 balističkih raketa na Izrael u trenutku kada su izraelske snage pokrenule "ograničene" kopnene operacije u južnom Libanu i uporedo sa širokom kampanjom smrtonosnih vazdušnih udara protiv Hezbolaha u Libanu i rata u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UN.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)