HAMNEI UPOZORIO NASRALU: Rekao mu da pobegne iz Libana nekoliko dana pre nego što je ubijen, šef Hezbolaha se složio sa prekidom vatre

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 10. 2024. u 21:45

IRANSKI vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei upozorio je lidera Hezbolaha Hasana Nasralu da pobegne iz Libana samo nekoliko dana pre nego što je ubijen u izraelskom napadu i sada je iranski lider duboko zabrinut zbog izraelske infiltracije u visoke državne krugove u Teheranu, javlja Rojters pozivajući se na tri iranska izvora.

ХАМНЕИ УПОЗОРИО НАСРАЛУ: Рекао му да побегне из Либана неколико дана пре него што је убијен, шеф Хезболаха се сложио са прекидом ватре

Foto Tanjug/AP

Neposredno nakon napada 17. septembra, Hamenei je, pozivajući se na obaveštajne izveštaje koji su sugerisali da Izrael ima svoje operativce unutar Hezbolaha i planira da likvidira Nasralu, poslao poruku preko izaslanika u kojoj je zamolio generalnog sekretara Hezbolaha da dođe u Iran, tvrdi visoki iranski zvaničnik, jedan od neimenovanih izvora.

Izvori su naveli da je izaslanik ajatolaha Ali Hameneija bio visoko rangirani komandant Iranske revolucionarne garde (IRG), brigadni general Abas Nilforušan, koji je bio sa vođom Hezbolaha u njegovom bunkeru u trenutku kada je pogođen izraelskim bombama i takođe poginuo u tom napadu.

-Hamenei, koji se od subote nalazi na sigurnoj lokaciji u unutrašnjosti Irana, lično je naredio da se u utorak pokrene napad na Izrael u kojem je lansirano oko 200 balističkih projektila, tvrdi visoki iranski zvaničnik.

Nasralina smrt podstakla je iranske vlasti da temeljno istraže mogućnost izraelske infiltracije unutar sopstvenih redova, od svemoćne IRG sve do visokih bezbednosnih zvaničnika, sa posebnim fokusom na one koji putuju u inostranstvo ili imaju rodbinu koja živi van Irana, navodi drugi visoki iranski zvaničnik.

Teheran je postao sumnjičav prema određenim članovima IRG koji su putovali u Liban, a zabinutost se pojavila kada je jedan od tih pojedinaca počeo da postavlja pitanja o lokaciji na kojoj se nalazi Nasrala.

Taj pripadnik IRG se posebno interesovao koliko će dugo Nasralah ostati na određenim mestima, objašnjava neimenovani iranski zvaničnik navodeći da je potom u iranskim obaveštajnim krugovima podignuta uzbuna, a ta osoba je uhapšena zajedno sa nekoliko drugih.

Drugi neimenovani iranski zvaničnik kaže da je ubistvo Nasralaha izazvalo nepoverenje između Teherana i Hezbolaha, ali i unutar samog Hezbolaha.

-Nakon toga vrhovni vođa više nikome ne veruje, izjavio je treći izvor blizak iranskoj vlasti, navodi izraelski dnevnik.

CNN TVRDI

Generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasralah je, uoči pogibije u Bejrutu u izraelskom napadu, pristao na prekid vatre sa Izraelom, izjavio je libanski ministar spoljnih poslova Abdala Bu Habib za „Si-En-En“.

-On se složio. Da, libanska strana se složila. Konsultovali smo se sa Hezbolahom, (predsednik libanskog parlamenta Nabih) Beri se konsultovao sa Hezbolahom i obavestili smo predstavnike Sjedinjenih Američkih Država i Francuske (o donetoj odluci), rekao je Bu Habib.
 

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)