RUSKI KORNETI PROTIV IZRAELSKIH MERKAVA: Hezbolah uništio 3 tenka, mediji javljaju o velikim gubicima IDF (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 10. 2024. u 17:31

PREMA libanskim i izraelskim izvorima, tri izraelska tenka Merkava uništena su protivtenkovskim projektilima tokom graničnih okršaja.

РУСКИ КОРНЕТИ ПРОТИВ ИЗРАЕЛСКИХ МЕРКАВА: Хезболах уништио 3 тенка, медији јављају о великим губицима ИДФ (ВИДЕО)

Lansiranje sa postolja vozila ili aviona


Ovaj izveštaj dolazi usred brojnih izveštaja o izraelskim kopnenim snagama koje su naišle na zasede u južnom Libanu, što je dovelo do značajnih žrtava. Izraelski list Jediot Ahronot opisao je razvoj događaja u ovom regionu kao katastrofalan, ističući značajne gubitke u ljudstvu i opremi.

Drugi izraelski mediji su takođe izveštavali o incidentima koji su doveli do višestrukih žrtava u blizini granice, gde je neprijateljska vatra zahtevala evakuaciju povređenih vojnika koristeći najmanje četiri helikoptera. Nakon evakuacije, 20 kola hitne pomoći i dodatni medicinski timovi su upućeni da prevezu ranjene u bolnicu Rambam radi lečenja. Čini se da je ova operacija bila veoma složena i da je imala ozbiljne posledice po izraelske snage.

Uprkos tome što imaju naprednu opremu i obimnu vojnu obuku, izraelske kopnene snage se često suočavaju sa značajnim taktičkim poteškoćama u južnom Libanu. Ovaj region karakteriše izazovan planinski teren, koji borcima Hezbolaha pruža povoljne, dobro branjene položaje.

Zamršena mreža tunela koju je izgradio Hezbolah pruža stratešku prednost, omogućavajući brze i efikasne zasede. Ova postavka im omogućava da zadaju značajne udarce dok ostaju neotkriveni. Nasuprot tome, izraelske snage suočavaju se sa izazovima da iskoriste svoju superiornu vatrenu moć i najsavremeniju tehnologiju u ovim uskim i nepristupačnim okruženjima, što ograničava njihovu operativnu fleksibilnost i uticaj.

Hezbolahova upotreba asimetrične taktike dodatno komplikuje situaciju za Izrael. Ove operacije uključuju iznenadne zasede i napade protivtenkovskim projektilima sa lokacija koje je teško otkriti, što otežava napore da se lociraju i neutrališu pretnje. Stajajući se u civilno i urbano okruženje, borci Hezbolaha efikasno izbegavaju direktne sukobe, gde bi obično preovladavali napredni tenkovi i avioni Izraela. Ovo primorava izraelske snage na dugotrajne i teške borbe u južnom Libanu, gde protivnik diktira uslove angažovanja snaga.

Foto Tanjug/AP

Ključni element u Hezbolahovom arsenalu je protivoklopni sistem Kornet. Ove rakete ruske proizvodnje, transportovane kroz Siriju, pokazale su zastrašujuću sposobnost protiv modernih borbenih tenkova, uključujući izraelsku Merkavu, naglašavajući njihov potencijal da onesposobe zapadna oklopna vozila.

Sistem Kornet (protiv-oklopna vođena raketa)je naoružan ogromnom bojevom glavom (kalibar 152mm ) sposobnom da probije i aktivni i pasivni oklop (1000-1300mm ili 3-3,5m betona na daljini od 5,5 do 10 km), što predstavlja značajan izazov za tenkove koji se smatraju veoma robusnim. Tokom 2006. godine, tokom rata u Libanu, bilo je očigledno da su čak i najnapredniji tenkovi ranjivi na moderno protivtenkovsko oružje.

Pored toga, Kornet je dokazao svoju prilagodljivost na različitim ratištima poput Ukrajine, gde je efikasno korišćen protiv američkih tenkova M1 Abrams, nemačkih Leopard 2 i britanskih tenkova Čelindžer. Ovaj protivoklopni sistem se može pohvaliti ne samo velikim dometom, već i preciznošću za efikasno gađanje, čak i pod izazovnim uslovima.

Foto Tanjug/AP

Kornetova dostignuća naglašavaju potrebu u savremenom ratovanju da se ne samo zaštite oklopna vozila već i osmisle kontrastrategije protiv naprednih protivtenkovskih tehnologija koje značajno umanjuju dominaciju oklopnih jedinica u borbenim scenarijima.
Tenkovi Merkava predstavljaju posvećenost Izraela razvoju robusne vojne industrije.

Poznata kao jedan od najnaprednijih vojnih oklopnih vozila na globalnom nivou, serija Merkava naglašava bezbednost posade, opremljena značajnim pasivnim i aktivnim oklopom. Posebno, inovativni sistem zaštite „Trofi“ (Trophy) je dizajniran da presreće i neutrališe dolazeće protivtenkovske rakete. Ipak, iskustva u južnom Libanu i nedavni sukobi su istakli da čak i ovi najsavremeniji sistemi ne mogu uvek da garantuju potpunu zaštitu od savremenih pretnji, kao što je raketa Kornet.


Evolucija Merkave, koja je kulminirala u Merkavi 4, pokazuje značajan napredak u mobilnosti, vatrenoj moći i odbrambenim sposobnostima. Međutim, nedavni borbeni angažmani naglašavaju da nijedna tehnologija nije imuna na gubitke. Efikasnost protivtenkovskih projektila u različitim zonama sukoba pokazuje tekuću konkurenciju između ofanzivnog naoružanja i odbrambenih mera. Ova stalna dinamika naglašava da se budući uspeh oklopnih jedinica ne oslanja samo na njihove sisteme zaštite već i na njihovu integraciju sa širim savremenim borbenim strategijama.

Foto IDF

MERKAVA 4

Kao jedna od najsavremenijih vojnih mašina, izraelski tenk Merkava daje prednost bezbednosti posade dok poseduje ogromnu vatrenu moć. Merkava 4, njena najnovija i najsofisticiranija iteracija, ima težinu od približno 65 tona i dužinu od 9,04 metara bez topa, i širine od otprilike 3,72 metra.

Visok oko 2,66 metara, tenk pokreće robusni dizel motor MTU MB 873 Ka-501, koji se može pohvaliti impresivnih 1.500 konjskih snaga. Ovo omogućava Merkavi 4 da postigne maksimalnu brzinu od 64 km/h na putevima i 55 km/h na neravnom terenu. Zahvaljujući svom hidropneumatskom sistemu oslanjanja, tenk se glatko kreće po izazovnim pejzažima, održavajući i manevarsku sposobnost i stabilnost u različitim borbenim scenarijima.

Primarno naoružanje Merkave 4 je top glatke cevi od 120 mm, sposobna da ispaljuje konvencionalne metke, kao i LAHAT (Laser Homing Attack Missile) protivtenkovske vođene rakete. Sa naprednim sistemom za upravljanje vatrom, uključujući balistički kompjuter i senzore za atmosferske uslove, top postiže visoku preciznost, pogađajući ciljeve udaljene do 5 kilometara sa preciznošću, dok LAHAT može da pogodi ciljeve na udaljenosti do 8 kilometara. Potpuno stabilizovana kupola omogućava pucanje u pokretu, značajno povećavajući njenu borbenu snagu.

Pored glavnog topa, Merkava 4 je opremljena dodatnim naoružanjem. Ovo uključuje mitraljez kalibra 12,7 mm postavljen paralelno sa glavnim topom i mitraljeze 7,62 mm, koji pružaju dodatnu odbranu od pešadijskih i lako oklopnih pretnji.

Vozilo je opremljeno minobacačem od 60 mm za pružanje bliske vatrene podrške. Posada takođe može da rasporedi dimne granate da prikrije svoju poziciju tokom manevara ili da se brzo povuče od pretnje. Ove karakteristike daju Merkavi 4 impresivne sposobnosti samoodbrane i raznovrsnu vatrenu moć.

Niz senzora tenka uključuje dnevne i noćne termovizijske kamere i laserske daljinomjere, koji pomažu u preciznom otkrivanju i ciljanju neprijatelja. Pored toga, Merkava 4 je opremljena aktivnim odbrambenim sistemom Trofi, dizajniranim da presretne vođene protivtenkovske rakete i granate pre nego što pogode tenk/vozilo.

Ovaj sistem nudi dodatni sloj odbrane od savremenih protivtenkovskih opasnosti dok održava pokretljivost i vatrenu moć tenka. Sa svojim integrisanim sistemima naoružanja, senzorima i zaštitnom tehnologijom, Merkava 4 predstavlja jedan od najsofisticiranijih borbenih tenkova na svetu, spreman da se upusti u različite izazove modernog ratovanja.

Usred rastućih tenzija između Izraela i Libana, sukob nastavlja da se intenzivira, što rezultira značajnim žrtvama za obe strane. Izraelske snage se susreću sa značajnim izazovima u operacijama u južnom Libanu, gde Hezbolah istrajava u demonstraciji svoje sposobnosti za koordinisan i smrtonosni otpor.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

IMALA TEMPERATURU ŠEST MESECI: Niko nije znao šta joj je, a onda su joj saopštili strašne vesti