POLICIJA ZATVORILA CEO GRAD, NEMA INTERNETA: Islamabad blokiran zbog protesta Kanovih pristalica

Jovana Švedić

05. 10. 2024. u 20:13

PRISTALICE bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana stigli su do legendarnog D-Čovka u Islamabadu u subotu, uprkos naporima vlade da ih odvrati raspoređivanjem jakih policijskih snaga i gašenjem internet usluga u prestonici.

ПОЛИЦИЈА ЗАТВОРИЛА ЦЕО ГРАД, НЕМА ИНТЕРНЕТА: Исламабад блокиран због протеста Канових присталица

Foto Shutterstock

Upotreba suzavca od strane policije da zaustavi demonstrante bila je uglavnom neefikasna jer je jaka kiša u prestonici oslabila njen uticaj, dok je međuvremenu viši sud u Islamabadu naložio pakistanskoj vladi da spreči bilo kakve nelegalne proteste u glavnom gradu tokom samita SVO, prenose lokalni mediji.

Takođe, sud je naložio vladi da odredi određenu lokaciju za pristalice bivšeg premijera u zatvoru za održavanje demonstracija.

Islamabad je u subotu stavljen pod strog karantin jer su vlasti pokušavale da spreče demonstracije, koje dolaze u znak podrške zatvorenom bivšem premijeru Imran Kanu, koji se pre politike profesionalno bavio sportom.

Njegove pristalice su konstantno organizovale proteste tokom prošlog meseca, zahtevajući njegovo oslobađanje.

- Tako sam ponosan na sve naše ljude. Hvala vam što ste sačuvali veru. Pokazali ste nepokolebljivu otpornost i hrabrost dok ste juče izašli i savladali neverovatne prepreke da biste nastavili da marširate.

Borili ste se kroz beskrajno granatiranje i paljbu vlade, savladali ste kontejnere, raskopani autoput i gvozdene eksere koji su tamo postavljeni da biste nastavili napred - žene i stariji muškarci zajedno sa omladinom, svi pokazuju nemilosrdnu snagu i hrabrost.

Pozivam sve da nastave da idu u D Čovk i pridruže se Ali Aminovom konvoju. Posebno želim da pohvalim naše ljude iz KP, Severnog Pendžaba i Islamabada. Pobedili ste nepremostive prepreke, uključujući granatiranje, hemikalije ispaljene iz helikoptera, rovove i eksere na autoputu, svojom odlučnošću i posvećenošću. - rekao je Kan na društvenoj mreži Iks.

72-godišnji Imran Kan je bio premijer Pakistana od 2018. do 2022. pre nego što je smenjen sa funkcije putem parlamentarnog glasanja o nepoverenju.

Njegovo zbacivanje usledilo je nakon što je "pao u nemilost" vojnog establišmenta, koji se smatra "tvorcem kralja" u pakistanskoj policiji.

Vlada pakistanskog premijera Šehbaza Šarifa tvrdi da Kanova partija ima za cilj da oslabi ekonomiju zemlje nasilnim protestima uprkos pretnji koju predstavljaju pakistanski talibani.

Uprkos tome što je Imran Kan u zatvoru od avgusta 2023. godine, kandidati koje je on podržao obezbedili su najviše mesta na opštim izborima održanim u februaru.

Međutim, njihov broj nije bio dovoljan za formiranje vlade, Imranovi protivnici, predvođeni premijerom Šehbazom Šarifom, umesto toga su formirali koalicionu vladu.

(Tajmz of Indija)

BONUS VIDEO:

PAKISTAN LANSIRAO PRVU BALISTIČKU RAKETU: Projektil opremljen jedinstvenim navigacionim sistemom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu