STOLTENBERG O PONAŠANJU ZELENSKOG NA POČETKU RATA: Dane je provodio u skloništu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 10. 2024. u 22:45

BIVŠI šef NATO-a Jens Stoltenberg nije mogao da dođe do Vladimira Zelenskog kada je izbio sukob sa Moskvom.

СТОЛТЕНБЕРГ О ПОНАШАЊУ ЗЕЛЕНСКОГ НА ПОЧЕТКУ РАТА: Дане је проводио у склоништу

Foto AP

Ukrajinski lider je, prema rečima doskorašnjeg prvog čoveka Severnoatlantskog saveza, provodio dane u bunkeru skrivajući se.

-Ukrajinski lider Vladimir Zelenski se danima krio kada je izbio sukob u Ukrajini 2022. godine, objavio je "Fajnenšel tajms", pozivajući se na Stoltenberga.

U intervjuu za pomenuti list, objavljen u petak, Stoltenberg je opširno govorio o sukobu u Ukrajini i NATO-u.

On je rekao da se Zapad plašio da će Kijev pasti u prvih nekoliko dana nakon početka Specijalne vojne operacije (rata), dok će Zelenski biti ubijen po naređenju Moskve.

-Bilo je to bacanje novčića. Da je Kijev pao i da su došli do Zelenskog, što su bili vrlo blizu da urade, onda bi ceo rat bio sasvim drugačiji, dodao je bivši šef NATO-a.

U jednom trenutku, prema kazivanju Stoltenberga, dva dana nije mogao da dođe do ukrajinskog lidera jer je, kako je obrazložio, navodno bio primoran da se "skloni u bunker", preneo je FT.

Kada se konačno čuo sa Zelenskim, kako je istakao, "taj telefonski poziv je bio prilično težak" i to zbog straha da će Zelenski uskoro biti "uhvaćen ili ubijen".

I ranije su kružile informacije da se Zelenski preselio u sklonište nakon izbijanja sukoba.

Dopisnik "Tajma" Sajmon Šuster pisao je o tome u svojoj knjizi "Šoumen", u kojoj je zabeležio dolazak Zelenskog na vlast i prve mesece sukoba u Ukrajini.

"Vašington post", koji je takođe izveštavao da je Zelenski živeo u bunkeru tokom prvih nekoliko nedelja sukoba, objavio je da je u pitanju sklonište za bombe iz sovjetskog doba koje se nalazi "duboko ispod kijevske vlade".

Supruga Zelenskog, Elena, takođe je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" govorila o satima provedenim u skloništu.

Objave medija sugerišu da Zelenski ima bunkere na nekoliko lokacija širom zemlje.

Rojters je ranije ove godine izvestio, pozivajući se na neimenovanog evropskog zvaničnika, da ukrajinski lider postaje sve više paranoičan u pogledu navodnih pokušaja ubistva. Međutim, on nikada nije dao konkretne detalje ili dokaze o navodnim pokušajima ubistva.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici