BRITANSKI MEDIJI O IRANSKOM NAPADU: Probio Izraelsku PVO, da li IDF ima raketa za nastavak sukoba

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 10. 2024. u 00:46

NAJNOVIJI iranski raketni napad razotkrio je ranjivost izraelskog sistema protivvazdušne odbrane i sugeriše da produžena razmena udara možda neće ići u korist Izraela.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ О ИРАНСКОМ НАПАДУ: Пробио Израелску ПВО, да ли ИДФ има ракета за наставак сукоба

Foto Tanjug/AP/Vahid Salemi


O tome piše list Gardijan.

Nakon iranskog napada na Izrael, izraelski zvaničnici su rekli da je njihova odbrana izdržala. Ali dok se Izrael sprema da uzvrati, analitičari veruju da bi ti prvobitni izveštaji mogli da dovedu u zabludu i da bi mogli da promene računicu odgovora Izraela ako se plaši da uđe u dugotrajni „raketni ping-pong“ sa Iranom, posebno ako Teheran izabere lakše mete u budućnosti.

Satelitski snimci i snimci društvenih medija pokazuju da je raketa za raketom pogađala vazdušnu bazu Nevatim u pustinji Negev, što je izazvalo najmanje nekoliko sekundarnih eksplozija, što ukazuje da su, uprkos široko proklamovanoj efikasnosti izraelske protivvazdušne odbrane, iranski udari bili moćniji nego što se ranije priznavalo.

Stručnjaci koji su analizirali snimak zabeležili su najmanje 32 direktna pogotka u vazdušnu bazu. Čini se da nijedna nije izazvala ozbiljnu štetu, ali su neki od projektila pali blizu hangara u kojima se nalaze izraelski avioni F-35, neki od najvrednijih vojnih sistema u zemlji. Iako se činilo da ove rakete nisu pogodile avione na zemlji, one bi ipak imale smrtonosni efekat ako bi bile ispaljene na grad kao što je Tel Aviv, ili ako bi bile usmerene na druge mete velike vrednosti kao što su rafinerije nafte grupe Bazan u blizini Haife, koje bi potencijalno stvoriti ekološku katastrofu u blizini velikog izraelskog grada, piše list.

Tanjug

-Osnovna činjenica ostaje da je Iran dokazao da može jako da pogodi Izrael ako to želi, piše Deker Evelet, analitičar u CNA Research and Analysis Group koji je analizirao satelitske snimke za blog.

-Vazdušne baze su teške mete, i to je vrsta ciljeva za koje nije verovatno da će dovesti do velikog broja žrtava. Iran bi mogao da izabere drugu metu - recimo, gusto zbijenu kopnenu bazu IDF ili metu u civilnom području - i da lansira raketni napad na nju koji će rezultirati velikim brojem žrtava.

Izraelske zalihe protivvazdušne odbrane su i skupe i ograničene, što znači da bi zemlja mogla postati ranjivija na iranske napade kako se sukob nastavlja.

-S obzirom da se čini da se Izrael već javno obavezao da će udariti Iran, ovo verovatno neće biti poslednji put da vidimo razmenu raketa, piše Evelet. -Zabrinut sam da će to dugoročno biti razmena koju Izrael neće moći da priušti ako se ovaj sukob produži.

(Strana.ua/strana.today)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?