ZELENSKI SUTRA PRVI PUT DOLAZI U HRVATSKU: Ovo je povod njegove posete

Jovana Švedić

08. 10. 2024. u 08:27

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski trebao bi 9. oktobra prvi put doputovati u Hrvatsku kako bi učestvovao na samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Dubrovniku, čiji je organizator zajedno sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

ЗЕЛЕНСКИ СУТРА ПРВИ ПУТ ДОЛАЗИ У ХРВАТСКУ: Ово је повод његове посете

Foto AP

Reč je o trećem samitu u tom formatu - prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru 2024. u Tirani - a glavni je cilj dubrovačkog sastanka pokazati solidarnost i podršku zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini koja je već više od dve i po godine u sukobima sa Rusijom, prenosi Radio Sarajevo.

Oni prenose da će na samitu osim Zelenskog i Plenkovića prisustvovati visoki zvaničnici dvanaest zemalja, među njima troje predsednika, pet premijera i četvoro ministara spoljnih poslova, kao i da će se pregovarati o zajedničkoj Dubrovačkoj deklaraciji koja bi bila nalik onima koji su zaključene u Atini i Tirani.

Glavne tačke deklaracije su podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i Krim, podršku mirovnom planu Zelenskog, kako i podrška evrointegracijama Kijeva i članstvo u NATO-u.

Najavljen je dolazak predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, kao i premijera grčke Kirijakosa Micotakisa i severnomakedonskog Hristijana Mickoskog.

Tursku, Srbiju, Rumuniju i Moldaviju, kako prenosi Radio Sarajevo, predstaviće ministri spoljnih poslova.

Očekuje se niz bilateralnih sastanaka, što takođe označava jedan od glavnih ciljeva samita.

BONUS VIDEO:

Predsednik Vučić na promociji najmlađih oficira vojske Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SEDAM PUTA DOBIO NA LOTOU: Otkrio svima svoje trikove

SEDAM PUTA DOBIO NA LOTOU: Otkrio svima svoje trikove

VEROVATNO svi ljudi na svetu u nekom trenutku razmišljaju o tome šta bi učinili kada bi pobedili na lotou. Neki bi spiskali novac na luksuzne automobile, egzotične odmore ili novu odeću, dok drugi razmišljaju o otplati hipoteka ili kupovini kuće ili stana.

07. 10. 2024. u 17:45

Komentari (0)

OTVOREN KONKURS ZA DODELU NAGRADA TURISTIČKI CVET: Najprestižnije priznanje za razvoj turizma u Srbiji