PRAGMATIZAM ILI MAHANJE BELOM ZASTAVOM Oglasio se visoki zvaničnik Hezbolaha: Evo šta je rekao i šta možemo da očekujemo

Novosti online

08. 10. 2024. u 19:41

HEZBOLAH podržava napore usmerene ka postizanju primirja u Libanu, rekao je u utorak njegov visoki zvaničnik, što je prvi put da je grupa javno podržala primirje bez uslovljavanja zaustavljanjem rata u Gazi.

ПРАГМАТИЗАМ ИЛИ МАХАЊЕ БЕЛОМ ЗАСТАВОМ Огласио се високи званичник Хезболаха: Ево шта је рекао и шта можемо да очекујемо

Foto: Profimedia

"Podržavamo političke napore koje predvodi predsednik Parlamenta Nabih Beri pod zastavom postizanja primirja. Kada primirje bude čvrsto uspostavljeno i diplomatija ga postigne, svi ostali detalji će biti razmatrani i odluke će biti donete zajednički", rekao je zamenik generalnog sekretara Naim Kasem, javlja CNN.

Libanski Hezbolah je počeo da otvara vatru na Izrael 8. oktobra prošle godine kako bi pokazao solidarnost sa Hamasom, koji je dan ranije izveo napad na Izrael iz Gaze. Hezbolah je ranije izjavljivao da će prestati sa napadima na Izrael tek kada bude postignuto primirje sa Hamasom u Gazi. Izrael je, međutim, insistirao da Hezbolah odvoji svoj sukob sa Izraelom od tekućeg rata sa Hamasom.

U svom govoru povodom prve godišnjice učešća Hezbolaha u ratu, Kassem nije pomenuo primirje u Gazi kao uslov za postizanje primirja u Libanu. Ovo je bio njegov drugi govor otkako je Izrael krajem prošlog meseca ubio vođu Hezbolaha, Hasana Nasralaha. Izrael je od tada sprovodio ograničene kopnene upade u južni Liban ciljajući Hezbolah, koji je nastavio da ispaljuje rakete na severni Izrael.

Nabih Beri, lider šiitske stranke Amal koja je u savezu sa Hezbolahom, bio je ključna figura u pregovorima o primirju koje posreduju zapadne zemlje.

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib rekao je za CNN prošle nedelje da je Nasralah pristao na privremeno primirje koje su zatražili predsednik SAD Džo Bajden, njegov francuski kolega Emanuel Makron i drugi saveznici tokom prošlomesečne Generalne skupštine UN. Ubrzo nakon toga, Nasralaha je ubio Izrael.

Američki zvaničnici su za CNN izjavili da Bajdenova administracija aktivno ne pokušava da oživi taj dogovor i da se pomirila sa pokušajem da oblikuje i ograniči izraelske operacije u Libanu i protiv Irana, umesto da zaustavi neprijateljstva.

Cipi Hotoveli, izraelska ambasadorka u Velikoj Britaniji, rekla je u intervjuu za Sky News u nedelju da Nasralah nije pristao na primirje i nazvala Bu Habibovu tvrdnju "smešnom."

Uprkos nagoveštaju razgovora o primirju, veći deo Kasemovog govora u utorak imao je prkosan ton, naglašavajući spremnost i sposobnost Hezbolaha da nastavi borbu protiv Izraela.

- Ako neprijatelj nastavi svoj rat, onda će bojno polje biti presudno, a bojno polje pripada nama - rekao je on.

U međuvremenu, Hezbolah je ispalio veliku salvu raketa ka izraelskim gradovima Haifa i Kirijat, (to je jedan od najvećih napada od početka rata. Rakete su ispaljene iz Libana u dve odvojene salve, saopštila je izraelska vojska (IDF). Iako su mnoge rakete presretnute ili su pale na otvorene prostore, prema vojnim izvorima, najmanje dve zgrade u Kirijat Jamu i Kirijat Mockinu su direktno pogođene, saopštila je vojska.

Ranije u utorak, izraelska vojska je saopštila da je proširila svoje "ograničene, lokalizovane, ciljanje operacije" u jugozapadnom Libanu.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ HARA KINOM: Evo šta je zaradio pobedom nad Kobolijem