„DA JE TRAMP PREDSEDNIK, PUTIN BI SADA SEDEO U KIJEVU": Harisova ponovo šokirala izjavom

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

08. 10. 2024. u 22:02

U OPŠIRNOM intervjuu za CBS-ovu emisiju "60 minuta", potpredsednica Amerike i demokratska kandidatkinja za predstojeće predsedničke izbore, Kamala Haris, suočila se s brojnim pitanjima o svojim ekonomskim planovima i o tome da li je izraelski premijer Benjamin Netanjahu "blizak saveznik" SAD-a.

„ДА ЈЕ ТРАМП ПРЕДСЕДНИК, ПУТИН БИ САДА СЕДЕО У КИЈЕВУ: Харисова поново шокирала изјавом

Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin

Tokom razgovora Haris je branila svoje predloge, koji uključuju izgradnju miliona novih stambenih jedinica, kao i poreske olakšice za one koji postaju roditelji i pomoć od 25.000 dolara za kaparu prilikom kupovine prve kuće.

Kada je reč o finansiranju svojih ekonomskih planova, Haris je najavila planove za povećanje poreza na bogate i velike korporacije, na šta je novinar ukazao kao na sumnjivu strategiju, pitajući se kako će ubediti Kongres da podrži takav plan. Haris je, međutim, izjavila da veruje da će biti zakonodavaca spremnih da poslušaju njen predlog, ukoliko postane predsednica Sjedinjenih Američkih Država.

Preliminarna analiza nepartijske grupe, koja se zalaže za smanjenje deficita, pokazala je da bi ekonomski planovi Kamale Haris mogli dovesti do povećanja državnog duga za čak 8,1 billion (hiljadu milijardi) dolara do 2035. godine. U poređenju, Trampovi planovi bi mogli povećati dug za 15,15 billion dolara u istom periodu.

Kamala Haris je naglasila da je posvećena jačanju američke ekonomije, priznajući svoja ograničenja kao javnog službenika i kapitaliste, rekavši: „Ne mogu da priuštim sebi da budem kratkovida kada je reč o jačanju američke ekonomije.“

U vezi s međunarodnim pitanjima, Haris je naglasila da ne bi pristala na bilateralni sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bez prisustva ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Izjavila je da bi svaki razgovor o okončanju rata u Ukrajini morao uključivati ukrajinsku stranu, naglašavajući značaj njihovog prisustva u bilo kojoj diskusiji. „Bez Ukrajine? Ne,“ rekla je Haris, dodajući da bi situacija bila potpuno drugačija da je Tramp na vlasti. „Da je Tramp predsednik, Putin bi sada sedeo u Kijevu“, istakla je ona.

Kada se osvrnula na Netanjahua, Haris je izbegla da ga nazove bliskim saveznikom, umesto toga naglašavajući važnost saveza između američkog i izraelskog naroda. U razgovoru je izjavila da Izrael ima pravo da se brani, ali je takođe naglasila da je „ubijeno previše nevinih Palestinaca“, ukazujući na humanitarnu krizu usled rata koji je sravnio Gazu sa zemljom i usmrtio skoro 42.000 Palestinaca.

(Kurir/CBS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ HARA KINOM: Evo šta je zaradio pobedom nad Kobolijem