"OTVORIĆEMO NEKOLIKO FLAŠA ŠAMPANJCA": Orban najavio da će proslaviti Trampovu pobedu

Tanjug

09. 10. 2024. u 12:51

MAĐARSKI premijer Viktor Orban izrazio je podršku republikanskom kandidatu na predsedničkim izborima u SAD Donaldu Trampu i najavio da će otvoriti "nekoliko boca šampanjca" ako se bivši američki predsednik vrati u Belu kuću sledećeg meseca.

ОТВОРИЋЕМО НЕКОЛИКО ФЛАША ШАМПАЊЦА: Орбан најавио да ће прославити Трампову победу

Foto: Profimedia

Orban je to rekao uoči gostovanja lidera EU u Budimpešti i na taj način naglasio da se njegov stav razlikuje od stavova evropskih lidera, navodi danas Gardijan i napominje da bi mađarski premijer trebalo da ugosti lidere EU na samitu u Budimpešti nekoliko dana nakon američkih predsedničkih izbora, koji će se održati 5. novembra.

- Otvorićemo nekoliko flaša šampanjca ako se Tramp vrati - rekao je Orban u utorak, opisujući novembarski samit EU kao trenutak da se blok okupi "kako bi pokušao da pronađe zajednički jezik".

Orban je rekao i da Tramp, ako bude izabran za predsednika, neće čekati do inauguracije, već će odmah delovati kako bi "uspostavio mir" između Ukrajine i Rusije, "tako da evropski lideri ne bi imali vremena za gubljenje".

- Moramo prvo reagovati intelektualno, filozofski, a zatim strateški - ukazao je Orban.

Tramp je više puta tvrdio da bi mogao da donese mir Ukrajini "vrlo brzo", ne iznoseći nikakve detalje o tome kako bi se moglo postići trajno rešenje, dok Orbanovi stavovi o ruskoj invaziji blisko odražavaju stavove bivšeg američkog predsednika, koga je potpredsednica SAD i demokratska predsednička kandidatkinja Kamala Haris optužila da ponavlja ideje ruskog predsednika Vladimira Putina, podseća Gardijan.

Obraćajući se novinarima u Briselu, na više od polovine kontroverznog mađarskog predsedavanja EU, Orban se nije pokajao zbog svojih takozvanih mirovnih misija tokom leta, koje su uključivale posete Moskvi, Pekingu i Trampovoj rezidenciji Mar-a-Lago.

Orban je naveo da je pristup EU u rešavanju krize u Ukrajini bio "glup", jer se rat nije mogao dobiti na bojnom polju i morali su se voditi pregovori, navodi londonski dnevnik.

- Ja sam, lično, snažno ubeđen da nema rešenja na bojnom polju i mislim da strategija koju sledimo kao Evropska unija nije dobra... ono što radimo jeste samo da gubimo, gubimo, gubimo i gubimo - zaključio je on.

Visoki lideri EU su više puta govorili o tome da se pregovori o budućnosti Ukrajine mogu odvijati samo uz učešće Kijeva.

Orban je razbesneo svoje kolege iz EU blokirajući vojnu i finansijsku pomoć EU za Ukrajinu, ali je u utorak izbegao da govori o ovom pitanju, tvrdeći da je njegova vlada pokrenula svoj "najveći program humanitarne pomoći ikada“ i da pruža sklonište desetinama hiljada Ukrajinaca u Mađarskoj.

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI NAŠAO ZAMENU, TRENIRA SA ORLOVIMA: Novi igrač se priključio reprezentaciji Srbije