KINA CENI POZITIVNE SIGNALE IZ JAPANA: Ji razgovarao sa novim japanskim ministrom Ivajijem

Tanjug

09. 10. 2024. u 14:48

KINESKI ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je danas svom novom japanskom kolegi Takeši Ivajiju, u telefonskom razgovoru, da se Peking raduje "novoj atmosferi" u saradnji sa japanskom novom Vladom.

КИНА ЦЕНИ ПОЗИТИВНЕ СИГНАЛЕ ИЗ ЈАПАНА: Ји разговарао са новим јапанским министром Ивајијем

Foto: Shutterstock

Kako je prenela agencija Rojters, kineska državna televizija CCTV je javila da je u telefonskom razgovoru Vang rekao da Kina ceni "pozitivne signale" iz Japana u pravcu stabilnog razvoja bilateralnih odnosa, kao i da se raduje "novoj atmosferi u japanskoj Vladi i novim dešavanjima u kinesko-japanskim odnosima".

Kineski ministar je pozvao na napore za održavanje mira "posebno na sprečavanju spoljnih sila da seju razdor i uzburkaju regionalnu konfrontacija", saopštila je CCTV.

- Nadamo se da će Japan uspostaviti objektivnu, racionalanu, pozitivnu i prijateljsku percepciju Kine - rekao je on japanskom kolegi, prema izveštaju CCTV.

U julu je Vang Ji kazao da su odnosi između dve zemlje u kritičnoj fazi nakon poslednjih godina zbog suočavanja sa problematičnim pitanjima, uključujući japanske državljane zatočene u Kini, teritorijalne pretenzije, zabranu uvoza hrane i trgovinske tenzije.

U ovoj godini, dva napada nožem na japanske državljane u Kini, uključujući i desetogodišnjeg učenika koji je smrtno ranjen, pokrenula su pitanja o antijapanskom raspoloženju.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se radi o pojedinačnim slučajevima, i da zemlja nastavlja da štiti bezbednost svih stranaca.

BONUS VIDEO

ZOO-VRT U HONGKONGU PROSLAVIO ROĐENjE PANDE: Pogledajte mladunče sa njegovom majkom Jing Jing

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LJUBAVNA PRIČA EMIRA KUSTURICE: Maja mu je srce zarobila