RADIO ZA CIA: Avganistanac planirao teroristički napad na dan izbora u SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 10. 2024. u 22:05

AVGANISTANAC, uhapšen u ponedeljak u SAD, pod optužbom da je planirao teroristički napad u ime Islamske države na dan izbora 5. novembra, radio je za Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), javlja En-Bi-Si njuz, pozivajući se na izvore.

РАДИО ЗА ЦИА: Авганистанац планирао терористички напад на дан избора у САД

Foto: Printskrin

-Avganistanac, uhapšen pod optužbom da je planirao napad na dan američkih izbora, radio je za CIA kao službenik za bezbednost u Avganistanu, navodi se u publikaciji na veb stranici kanala, pozivajući se na dva izvora.

Kako En-Bi-Si njuz ističe, 27-godišnji Nasir Ahmad Tavhedi, koji je uhapšen u ponedeljak, kao i drugi Avganistanci, koji su se preselili u Sjedinjene Države, prošao je opsežnu proveru u drugim zemljama pre nego što je završio u Sjedinjenim Državama u septembru 2021.

Kako se ističe, prema rečima kongresmena i drugih zvaničnika, pošto su SAD u to vreme evakuisale desetine hiljada Avganistanaca, postojala je zabrinutost da nisu svi prošli neophodne provere.

Ranije je Ministarstvo pravde SAD izvestilo da je Tavhedi navodno pokušao da pruži materijalnu podršku jednoj terorističkoj organizaciji, tako što je kupio oružje da izvrši napad na teritoriju SAD, kao i da je planirao i da sam izvede teroristički napad.

Policija je uhapsila i njegovog maloletnog saučesnika, čije ime nije objavljeno.

Avganistancu preti kazna do 20 godina zatvora zbog pružanja pomoći terorističkoj organizaciji i do 15 godina zatvora za uzimanje oružja radi izvršenja krivičnog dela.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

PODIGLA SE IZ PEPELA: Sabalenka preokretom do četvrtfinala turnira u Vuhanu