UKRAJINSKI F-16 OBORIO RUSKI SU-34? Zapadni mediji prenose ruske blogere

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 10. 2024. u 15:43

PREMA izveštajima, jedan od ruskih borbenih aviona navodno je oboren od strane ukrajinskih snaga.

УКРАЈИНСКИ Ф-16 ОБОРИО РУСКИ СУ-34? Западни медији преносе руске блогере

Foto Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

Ovu informaciju prenose različiti vojni blogeri, uključujući jednog koji je povezan s ruskim vazduhoplovstvom i sam bivši pilot, Fighterbomber, a prenose svi zapadni mediji.

Jedan bloger tvrdi da je avion Suhoj Su-34 oboren od strane američkog F-16.

Međutim, ovakve tvrdnje nisu potvrđene, a američki Newsweek je kontaktirao ministarstva odbrane Rusije i Ukrajine kako bi dobio komentare o neproverenim navodima koji su izazvali brojne spekulacije na društvenim mrežama.

Na Telegram kanalu Fighterbomber objavljen je post koji deluje kao počast oborenom Su-34, dok je drugi ruski kanal, sa daleko manje autoriteta, “VDV za poštenje i pravdu”, tvrdi da je avion oboren od strane F-16 i da je posada poginula.

Prema ovim izvorima, avion je navodno oboren “oko 50 km od prve linije fronta”.

Za više informacija, možete se obratiti izvorima poput Njuzvik (Newsweek) ili Forbsa koji prenose ove vesti ruskih blogera.

UKRAJINSKI F-16

Ukrajina je dobila svoju prvu seriju američkih aviona F-16 u avgustu 2024. godine. To je usledilo nakon što su SAD dale zeleno svetlo za njihovu nabavku ali iz trećih zemalja korisnika, čime je konačno ispunjen veliki zahtev Kijeva.

Isporuka je bila deo šireg napora da se ukrajinsko vazduhoplovstvo opremi, pri čemu su Norveška, Belgija, Holandija i Danska formirale koaliciju i obećala da će od 60 od 85 F-16 zameniti preživle avione iz sovjetske ere u arsenalu Kijeva.

Međutim, raspoređivanje ovih mlaznjaka suočilo se sa ranim neuspesima. Dana 26. avgusta 2024. godine, Vazduhoplovstvo Ukrajine pretrpelo je prvi gubitak F-16 tokom borbenog naleta. To su zajedno sa zapadnom priznali tek nakon pet dana. Postoji verovanje da ovaj F-16 nije jedini, već da su još 2 do 4 uništena.

Foto Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

Danska je u septembru dala još jedno obećanje da će do kraja godine prebaciti dodatnu seriju lovaca F-16 u Ukrajinu. Ne zna se koliko.

Dok se dolazak većeg broja aviona na zapadu i u Kijevu smatra “ključnim”, Kijev se suočava sa hitnijim problemom – akutnim nedostatkom obučenih pilota sposobnih da upravljaju ovim sofisticiranim avionima.

Potreba Ukrajine za obučenim pilotima F-16 bila je kritična briga otkako je doneta odluka da se isporuče avioni. Obuka pilota, koju koordinira koalicija nacija uključujući Holandiju, Kanadu, Dansku, Sjedinjene Države i Rumuniju, imala je raznorazna kašnjenja, a i da nije, odvija se po skraćenom modelu, nezapamćenom u borbenoj avijaciji.

Sa ograničenim brojem obučenih pilota, Ukrajina nema dovoljno fleksibilnosti u odabiru najboljih kandidata za upravljanje ovim naprednim lovcima. Tačan broj obučenih pilota i onih koji su još na obuci ostaje nejasan.

Međutim, postoje indicije da je cifra daleko ispod ukrajinskih zahteva. U junu je Politiko izvestio da se zapadni saveznici Ukrajine bore da ispune zahtev Kijeva za više mesta za obuku svojih pilota.

Ovaj nedostatak obučenih pilota predstavlja prepreku naporima Ukrajine da postavi potpuno operativnu flotu F-16. Bez dovoljno pilota, Ukrajina rizikuje da ima više aviona nego što može efikasno da rasporedi, ograničavajući potencijalni uticaj ovih mlaznjaka na bojno polje. Neki sugerišu da avionima mogu upravljati NATO piloti, dok drugi otvoreno pozivaju penzionere pilote da se prijave.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DŽAKA OPET PROVOCIRA: Odgurnuo golmana Srbije i izazvao zvižduke sa tribina  (VIDEO)