BAJDEN PORUČIO: SAD spremne na pregovore sa Rusijom i Kinom o smanjenju nuklearnog oružja

Novosti online

14. 10. 2024. u 10:50

SAD su spremne da pregovaraju sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom o smanjenju nuklearnog naoružanja bez preduslova, navodi se u pisanoj izjavi američkog predsednika Džozefa Bajdena u vezi sa dodelom ovogodišnje Nobelove nagrade za mir japanskom udruženju preživelih od atomske bombe „Hidankjo“.

БАЈДЕН ПОРУЧИО: САД спремне на преговоре са Русијом и Кином о смањењу нуклеарног оружја

Foto: AP Photo/Evan Vucci, Pool

Bajden smatra da svetska zajednica „mora da nastavi da napreduje ka danu kada će konačno i zauvek moći da svet oslobodi nuklearnog oružja“.

- Sjedinjene Američke Države su spremne da pregovaraju sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom bez preduslova za smanjenje nuklearne pretnje. Ni za naše zemlje ni za ceo svet nije od koristi da se usporava napredak u smanjenju nuklearnih arsenala. Smanjenje nuklearne pretnje nije važno uprkos opasnostima savremenog sveta, već upravo zbog njih. Ovi nuklearni rizici podrivaju norme i sporazume na čijem smo stvaranju zajedno radili i suprotstavljaju se vitalnom radu današnjih nobelovaca - rekao je američki predsednik.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je ranije rekao da SAD pozivaju Rusiju na pregovore o strateškoj stabilnosti bez preduslova kako bi pokušale da obezbede jednostranu vojnu prednost, ali je Moskva kategorički protiv toga. Rjabkov je skrenuo pažnju na činjenicu da pozivi SAD na pregovore o strateškoj stabilnosti sa perspektivom sklapanja novog ugovora o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja imaju dvostruku svrhu. Pre svega, Amerikancima su potrebna ograničenja nuklearnog arsenala Rusije uz istovremeno stavljanje u zagradu nuklearnog oružja svojih evropskih saveznika, kao i, naravno, ukupne prevage Zapada u oblasti nenuklearnog potencijala.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BAJDENOVO PRISTANIŠTE: Pomoć pristiže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠIPTARI IZVUKLI DEBLJI KRAJ: Luda tuča Albanaca i Rumuna na Kamp nou u Barseloni (VIDEO)