BRISEL UPOZORAVA VARŠAVU: Poljska na udaru EU zbog plana za obustavljanje prijema zahteva za azil

Novosti online

14. 10. 2024. u 11:12

KONTROVERZNI novi plan Poljske da odbije migrante koji dolaze preko granice sa Belorusijom rizikuje kršenje obaveza te zemlje u vezi sa ljudskim pravima, upozorila je danas Evropska unija.

БРИСЕЛ УПОЗОРАВА ВАРШАВУ: Пољска на удару ЕУ због плана за обустављање пријема захтева за азил

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prema poljskom predlogu koji je u subotu izneo premijer Donald Tusk, Varšava će uvesti novu strategiju za migracije koja uključuje "privremenu teritorijalnu suspenziju prava na azil".

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, jedan od najbližih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, aktivno je ohrabrivao potencijalne tražioce azila da dođu u tu zemlju, gde ih njegove bezbednosne snage odvoze na poljsku granicu, i odbijaju da im dozvole da se vrate nazad.

Portparol Evropske komisije rekao je za Politiko da zemlje članice "imaju međunarodne obaveze i obaveze prema EU, uključujući obavezu da obezbede pristup postupku azila".
"Moramo da radimo na evropskom rešenju - onom koje će biti snažno protiv hibridnih napada Putina i Lukašenka, bez kompromisa sa našim vrednostima", rekao je portparol Evropske komisije.

Portparol je rekao da rastuća kriza, u kojoj je najmanje 26.000 ljudi sa Bliskog istoka i Afrike samo ove godine prešlo u Poljsku, pokazuje da se "ne može dozvoliti" Rusiji i Belorusiji da koriste evropske vrednosti protiv EU, uključujući pravo na azil, i da podrivaju njihove demokratije.

Evropska komisija se oštro usprotivila i Budimpešti, kada je dala slične predloge Varšavi, što je navelo mađarskog premijera Viktora Orbana da zapreti da će izbeglice prevoziti autobusima u Brisel.

BONUS VIDEO: NA MESTU EKSPLOZIJE: Uviđaj poljske policije na mestu pada rakete u blizini granice sa Ukrajinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJKOVIĆ ODBRANIO PENAL: Pogledajte kako je golman Srbije odbranio penal Švajcarcima (VIDEO)