MELONIJEVA PLANIRA DA POSETI LIBAN: Italija odrešila kesu, sprema se vredan paket pomoći

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

15. 10. 2024. u 14:21

ITALIJANSKA premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da je Italija odobrila pet miliona evra za pomoć Agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) i najavila posetu Libanu.

МЕЛОНИЈЕВА ПЛАНИРА ДА ПОСЕТИ ЛИБАН: Италија одрешила кесу, спрема се вредан пакет помоћи

Foto. Tanjug/AP

- Planiram da idem u Liban - rekla je Melonijeva, najavljujući da će potpredsednik italijanske vlade i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani iduće sedmice posetiti Izrael i palestinske teritorije.

Melonijeva je pred Senatom italijanskog parlamenta izrazila zabrinutost zbog tekuće eskalacije izraelskih napada u Libanu, uprkos, kako je navela, naporima Italije i njenih saveznika i osudila napade Izraela na pripadnike mirovnih snaga UN u Libanu.

- Zahtevamo da se garantuje bezbednost naših vojnika u UNIFIL-u koji su zajedno sa vojnicima iz drugih zemalja godinama doprinosili stabilnosti granice između Izraela i Libana - rekla je Melonijeva, prenela je ANSA.

Prema njenim rečima, mora se raditi na punoj primeni Rezolucije UN 1701 i jačanju punog kapaciteta UNIFIL-a i libanskih oružanih snaga.

Melonijeva je rekla da je libanska militantna grupa Hezbolah takođe prekršila rezoluciju UN i da je nastojala, kako je navela, da "militarizuje područje pod jurisdikcijom UNIFIL-a".

Ona je precizirala da je Italija odobrila pomoć za finansiranje rada UNRVA na okupiranoj Zapadnoj obali i za podršku palestinskim izbeglicama u Siriji, Libanu i Jordanu.

Istakla je da će Italija nastaviti da podržava rad UNRVA, ali isključivo nakon striktnih kontrola da se sredstva ne koriste za bilo koji oblik terorističkih aktivnosti.

Melonijeva je naglasila da se ne sme zaboraviti napad palestinske militantne grupe Hamas na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, dok su oko 250 uzeti kao taoci, istovremeno osuđujući porast antisemitizma.

Rekla je da je italijanska vlada, odmah nakon što je počeo sukob u Pojasu Gaze u oktobru prošle godine, suspendovala sve nove sporazume za izvoz oružja, a da se stari dogovori primenjuju, kako je navela, "od slučaja do slučaja".

Ona je rekla da je Italija posle 7. oktobra 2023. potpuno blokirala sve nove sporazume za izvoz oružja Izraelu, dok, kako je navela, Francuska, Nemačka i Velika Britanija nastavljaju da koriste procene "od slučaja do slučaja", uključujući i za nove licence. Melonijeva se obratila Senatu pred sastanak lidera EU u Briselu koji će biti održan od 17. do 18. oktobra.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSKI KASKADER PRKOSI SMRTI: Pogledajte zavisnika o adrenalinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUDO PRIRODE: Ptice, insekti i bitka za biodiverzitet