AMERIKA OTKRILA IZRAELSKE PLANOVE: Ovo će biti kraj "kozmetičkih osveta" Teherana

Jovana Švedić

15. 10. 2024. u 17:23

AMERIČKI list Vašington Post objavio je izjave "dobro upućenog izbora" koji je poručio da meta izraelske odmazde neće biti nuklearna, a ni naftna postrojenja kao što se pisalo prethodnih nedelja.

АМЕРИКА ОТКРИЛА ИЗРАЕЛСКЕ ПЛАНОВЕ: Ово ће бити крај козметичких освета Техерана

Foto: AP Photo/Hussein Malla

- Izrael nema vojnih kapaciteta da bi se obračunao sa iranskim nuklearnim programom, pogotovo ne bez eventualne asistendcije SAD - navodi se u zaključku analitičke kuće Sofan Centra objavljen nakomn što je "dobro upućen izbor" izjavio za Vašington post da meta Izraela nisu nuklearna i naftna postrojenja već nešto sasvim drugo.

Iako nije zvanična informacija, već samo spekulacije, nije zanemarivo usled činjenice da američki mediji imaju vrlo kredibilne izvore pri samom vrhu kao što su Stejt Dipartment i Vlada Izraela.

Drugim rečima, kako se navodi, kada američki mediji objave informacije nalik ovoj to znači da neko iz bliskog kruga premijera Nejtanijahua želi da plasira informaciju kako bi se videla međunarodna reakcija i tržište ili kako bi se poslala (ne)diplomatska poruka režimu u Teheranu i Beloj Kući.

Poruka Teheranu bila bi da očuva vojnu infrastrukturu koja će vrlo verovatno biti meda, a američkom predsedniku Bajdenu da su spremni da "bace kosku" kako bi se uoči izbora spekulisalo koliko kontrole SAD zapravo imaju nad situacijom na Bliskom Istoku.

Međutim kako se spekliše u tekstu, ovime se neće rešiti problem jer je Teheran "već jasno i glasno dao do zannja da planira odgovor na najavljeni izraelski napad" što bi značilo da se ne ostavlja prostora za "kozmetičke osvete" koje su "uspešno sprečavale" eskalaciju sukoba na ostatak regiona.

Takođe se pominje da su Izrael i Iran jedno drugom "dokazali koliko mogu međusobno ulaziti u teritorije i obaveštajnu infrastrukturu".

Iranski nuklearni program je prema procenama relavantnih nadležnih međunarodnih agencija blizu u speha, a Benjamin Netanjahu želi da se konačno obračuna sa onim što je Izrael već decenijama smatrao egzistencijalnom pretnjom.

(Jutarnji/Vašington Post)

BONUS VIDEO:

AMERIKA U POSETI PEKINGU: Saliven savetnik za nacionalnu bezbednost u ,,kritičnoj,, misiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI SKANDAL Švajcarci besni zbog navijača i povika Kosovo je Srbija...