uživoRAT U UKRAJINI: Naređena hitna evakuacija iz Kupjanska, Rusi se približavaju, cilj jasan - Harkov

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

16. 10. 2024. u 07:23 >> 09:41

RAT u Ukrajini - dan 966.

РАТ У УКРАЈИНИ: Наређена хитна евакуација из Купјанска, Руси се приближавају, циљ јасан - Харков

Foto: Profimedia

Sirski: Britanici rade na ukrajinskom planu pobede

Komandant ukrajinskih oružanih snaga general Oleksandr Sirski, nakon telefonskog razgovora sa britanskim ministrom odbrane Tonijem Radakinom, izjavio je da Velika Britanija radi na sopstvenim predlozima za sprovođenje ukrajinskog "plana pobede" .

"Britanska strana trenutno radi na sopstvenim predlozima u okviru praktične implementacije 'plana pobede'", rekao je Sirski.

(Reuters)

NAREĐENA HITNA EVAKUACIJA IZ KUPJANSKA, RUSI SE PRIBLIŽAVAJU

Ukrajinske vlasti naredile su evakuaciju ključnog grada u severoistočnoj Harkovskoj oblasti, kao i još tri mesta na tom području, pošto se ruske snage sve više približavaju.

Rojters navodi da je odluka doneta i zato što se lokalni zvaničnici suočavaju sa velikim teškoćama da stanovništvu obezbede sve neophodne usluge tokom predstojeće zime.

Navodi se da se naredba odnosi na Kupjansk, železničko čvorište duž reke Oskil, kao i na grad Borova koji je dalje ka jugu, u blizini grada Izjuma, još jednog velikog logističkog centra.

Britanska agencija podseća da je Kupjansk pao u ruke ruskih trupa u prvim nedeljama nakon početka njihove invazije na Ukrajinu u februaru 2022, ali su ga ukrajinske snage povratile pod svoju kontrolu kasnije te godine.

Oleh Sinjehubov, guverner Harkovske oblasti, obratio se na ukrajinskoj televiziji i poručio da je naredba o evakuaciji obavezujuća.

- Najteža situacija je u sektoru Kupjanska. Na istočnoj obali reke Oskil, koja deli grad, mi više ne možemo da garantujemo da će se snabdevanje strujom i vodom, kao i grejanje vratiti, usled stalnih artiljerijskih napada. Naše ekipe koje rade popravke odmah budu izložene vatri sa ruske strane - naveo je Sinjehubov.

Rojters podseća da ruske snage značajno napreduju u istočnoj Donjeckoj oblasti koji nastoje da potpuno zauzmu, osvajajući sela dok se kreću dalje ka zapadu.

Ruske trupe su takođe već mesecima aktivne i dalje prema severu, u Harkovskoj oblasti, a njihovi napadi usredsređeni su na Kupjansk.

Drugi najveći ukrajinski grad Harkov nalazi se zapadno od Kupjanska, a i on sam je tokom rata koji traje više od dve i po godine izložen gotovo neprekidnim ruskim napadima raketama i dronovima.

Iznad Belgorodske i Voronješke oblasti uništene su tri ukrajinske bespilotne letelice

 

Sistemi PVO su tokom noći uništili dve ukrajinske bespilotne letelice (UAV) iznad Belgorodske oblasti i jednu iznad Voronješke oblasti. Ovo je saopšteno ruskom Ministarstvu odbrane.

- Protekle noći dežurnim sistemima protivvazdušne odbrane uništene su tri ukrajinske bespilotne letelice su pokušale da izvrše teroristički napad nad teritorijom Belgorodske oblasti i nad teritorijom Voronješke oblasti - navodi se tamo. 

Artiljerci su uništili uporište Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kurahovskog

 

Ruska grupa „Jug“ uništila je uporište Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Kurahovski pomoću samohodne artiljerijske jedinice Msta-S, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Tokom borbenih dejstava, artiljerci su uništili neprijateljsko uporište i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Kurahovskog - navodi se u saopštenju.

Napominje se da su kontrola uništavanja ciljeva i prilagođavanje vatre vršeni pomoću dronova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBIJA NE MOŽE DA PARIRA ŠPANIJI: Prvak Evrope u ovome moćniji od Orlova