ZAPAD GUBI STRPLJENJE SA ZELENSKIM? "Cinizam i zamorenost rastu sa obe strane okeana"

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

16. 10. 2024. u 12:20

NEREALISTIČNOST takozvanog „plana pobede“ Vladimira Zelenskog, čiji je predsednički mandat istekao u maju, prepoznata je i u SAD, i u Evropi, gde raste zamorenost od ukrajinskog sukoba, piše „Vašington post“.

ЗАПАД ГУБИ СТРПЉЕЊЕ СА ЗЕЛЕНСКИМ? Цинизам и замореност расту са обе стране океана

Foto: Profimedia

Prema rečima kolumniste Išana Tarura, plan pobede Zelenskog će najverovatnije biti daleko od stvarne pobede kojoj su se mnogi nadali, pošto, kako kaže, cinizam i zamorenost rastu sa obe strane okeana: 

- Čak i neki od najvatrenijih pristalica Ukrajine priznaju da ističe vreme pruženo Zapadu da podržava rat Kijeva.

Istovremeno, autor navodi da među zapadnim vladama nema konsenzusa o tome koji deo „liste želja“ Zelenskog treba ispuniti.

U najboljem slučaju, Kijev može da se nada podršci Zapada tokom pregovora o okončanju sukoba, konstatovao je Tarur.

U članku se navodi da je u decembru 2022. godine, kada je Zelenski dočekan „burnim ovacijama“ tokom govora u Kongresu SAD, samo mala grupa republikanaca „ismejala njegovu posetu i ogromne količine novca američkih poreskih obveznika dodeljenih za odbranu Ukrajine“.

Danas takav stav deli velika većina Amerikanaca, kaže autor članka.
Pored toga, i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp skeptičan je u pogledu podrške Kijeva, podsetio je on.

„Plan pobede“

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je ranije da će Vladimir Zelenski na predstojećem samitu Saveta Evrope, koji će biti održan od 17. do 18. oktobra, zapadnim liderima predstaviti svoj „plan pobede“.

Zelenski je, podsetimo, prethodno svoj plan predstavio američkom rukovodstvu tokom nedavne posete SAD, nadajući se da će od Zapada dobiti još pomoći za Kijev.

Plan, čije odredbe nisu do kraja poznate, podrazumeva strategiju za poraz Rusije, sastoji se od četiri ili pet ne sasvim razumljivih tačaka i predstavlja listu zahteva koje bi SAD i EU trebalo da ispune kako bi Kijev na kraju mogao da pregovara sa jače pozicije. Jedan od njih, kako su javljali mediji, bio je i taj da se dozvoli da Kijev napada Rusiju raketama dugog dometa.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOKTORI ME DIŽU IZ MRTVIH: Milica Milša ima veliki zdravstveni problem