ZAŠTO THAAD IDE U IZRAEL, A NE I U UKRAJINU: Pentagon – Imamo različite obaveze, to je kao da poredite jabuke i pomorandže (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 10. 2024. u 18:38

SJEDINjENE Američke Države neće rasporediti sistem vazdušne odbrane THAAD kako bi zaštitile Ukrajinu, kao što planiraju u slučaju Izraela, jer su potrebe odbrane tih zemalja potpuno različite.

ЗАШТО ТХААД ИДЕ У ИЗРАЕЛ, А НЕ И У УКРАЈИНУ: Пентагон – Имамо различите обавезе, то је као да поредите јабуке и поморанџе (ВИДЕО)

Foto printskrin YouTube/VOA

To je izjavila zamenica portparola Pentagona, Sabrina Sing, tokom brifinga održanog u utorak, 15. oktobra.

Na pitanje novinarke njihovog glasila VOA, Karle Bab, zašto THAAD ne bi mogao biti korišćen za zaštitu Ukrajine od ruskih napada postavljanjem takvih protivraketnih sistema u istočnoj Evropi, kao što su Poljska ili Rumunija, Sing je rekla da se radi o „različitim sposobnostima, različitim ratovima, različitim regionima.”

Podsetimo, Pentagon je zvanično potvrdio da će američka vojska rasporediti bateriju THAAD sistema za protivbalističku odbranu, kao i 100 svojih vojnika u Izrael, zbog mogućeg udara na Iran, te odmazde iz Teherana.

Ovaj sistem može presretati balističke mete na udaljenosti do 200 kilometara, a veoma je relevantan za Ukrajinu jer se mnogi na zapadu nadaju kako može da presretne ruske rakete Iskander i Kindžal.

Treba napomenuti da su još u decembru 2023. godine pojavile informacije da Ukrajina zahteva od SAD da im pošalju THAAD sisteme. Međutim, skoro godinu dana kasnije, od jeseni 2024, nema novih izveštaja o tome kako napreduje priča o THAAD-u za Ukrajinu.

-Obaveze prema Izraelu i Ukrajini su takođe različite. Imamo dugogodišnje partnerstvo za odbranu Izraela. Videli ste predsednika kako se obavezao da će to učiniti 7. oktobra. A kada je Ukrajina napadnuta pre više od dve godine, predsednik se obavezao da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno. Ali, ponovo, govorimo o raspoređivanju različitih sposobnosti. I ono što je potrebno za odbijanje još jednog iranskog napada je THAAD, izjavila je Sing.

Sabrina Sing je dodala da su za Ukrajinu “potrebna druga sredstva kako bi se mogla odbraniti od ruskih napada”.

-To je kao da poredite jabuke i narandže. Ne želim da prolazim kroz čitavu listu svega što obezbeđujemo Ukrajini i svemu što obezbeđujemo Izraelu. Ali ono što mogu da vam kažem je da ova administracija, ovaj Sekretarijat za odbranu, nastavlja da podržava obe [zemlje] na različite načine, izjavila je Sing.

Kako je izvestio Voice of America, Sjedinjene Države su u nedelju izjavile da će poslati napredni protivraketni sistem Izraelu kako bi ojačale vazdušnu odbranu zemlje nakon raketnih napada iz Irana. Sistem će upravljati američka vojska.

Američki predsednik Džo Bajden je izjavio da šalje sistem „kako bi odbranio Izrael”. Portparol Pentagona, Pat Rajder, rekao je da će raspoređivanje baterije Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ojačati integrisani sistem vazdušne odbrane Izraela.

„Ovo je deo napora koje američka vojska preduzima poslednjih meseci kako bi ojačala odbranu Izraela i zaštitila Amerikance od napada Irana i njegovih povezanih milicija”, izjavio je Rajder.

THAAD UKRATKO

“THAAD” se odnosi na Terminalnu visoku zona odbrane na području velikih nadmorskih visina i predstavlja napredni sistem odbrane od raketa dizajniran za presretanje i uništavanje balističkih raketa kratkog, srednjeg dometa tokom njihove terminalne faze leta.

Sistem je dizajniran da se brani od pretnji balističkim raketama kako unutar atmosfere, tako i izvan nje.

Ključne karakteristike i komponente sistema THAAD uključuju:

*Radar: THAAD koristi napredan X-band radar, poznat kao AN/TPY-2 radar, za praćenje i identifikaciju dolazećih pretnji. Ovaj radar pruža podatke visoke rezolucije o ciljevima i može razlikovati stvarne pretnje od neprijateljskih objekata poput ruševina ili mamaca.

*Rakete Presretači: Rakete koje koristi THAAD dizajnirane su za sudar i uništavanje dolazećih balističkih raketa. Ove rakete nazivaju se THAAD Interceptor.

*Lanseri: Lanseri THAAD koriste se za transport i lansiranje interceptor raketa. Svaki lanser može nositi više interceptora.

*Sistem kontrole vatre i komunikacije: Elementi kontrole vatre i komunikacije THAAD odgovorni su za koordinaciju celokupnog sistema i usmeravanje interceptor raketa ka njihovim metama.

THAAD je ključni deo sistema odbrane od balističkih raketa Sjedinjenih Američkih Država i razmešten je na različitim lokacijama širom sveta radi zaštite od potencijalnih pretnji balističkih raketa. On je dizajniran da dopuni druge sisteme odbrane od raketa, poput Patriot sistema protivraketne odbrane.

Razmeštanje THAAD-a bilo je predmet geopolitičkih rasprava i tenzija, posebno na mestima gde je instaliran. Na primer, razmeštanje THAAD-a u Južnoj Koreji bilo je izvor sukoba između Južne Koreje i Severne Koreje, kao i između Južne Koreje i Kine.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STRATEGIJA USPEHA KONORA MEKGREGORA: Irac podigao uzbuđenje na viši nivo uz najpopularnije igre na sreću