SEVERNA KOREJA PROGLASILA JUŽNU "NEPRIJATELJSKOM DRŽAVOM": Komunikacija prekinuta, svi strepe od dalje eskalacije situacije

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

17. 10. 2024. u 07:33

SEVERNA Koreja proglasila je Južnu Koreju "neprijateljskom državom" i potvrdila je da je prekinula komunikaciju sa tom zemljom, prenela je jutros državna agencija KCNA.

СЕВЕРНА КОРЕЈА ПРОГЛАСИЛА ЈУЖНУ НЕПРИЈАТЕЉСКОМ ДРЖАВОМ: Комуникација прекинута, сви стрепе од даље ескалације ситуације

FOTO: AP/Tanjug

- Ovo je neizbežna i legitimna mera preduzeta u skladu sa zahtevima Ustava DNRK (zvanični naziv Severne Koreje) koji jasno definiše RK ​​kao neprijateljsku državu - objavila je KCNA, koristeći zvanični naziv Južne Koreje - Republika Koreja.

Agencija je takođe prenela da su drumske i železničke veze sa Južnom Korejom na severnokorejskoj strani granice, koje su bile postavljene kao prelazi, sada potpuno blokirane kao deo "faznog potpunog odvajanja" od juga.

Južna Koreja je saopštila da je njena politika da nastavi da teži nacionalnom ujedinjenju, ali da će da odgovori silom ukoliko Severna Koreja pokaže bilo kakav oblik agresije.

Prošle nedelje, severnokorejska vojska je najavila plan da "potpuno odvoji" teritoriju Severne Koreje od Južne Koreje, navodeći da je obavestila američku vojsku o tom potezu kako bi "sprečila bilo kakvo pogrešno tumačenje i slučajne sukobe".

Dve Koreje su povezane putevima i železnicama duž Gjeongui linije, koja povezuje južnokorejski pogranični grad Paju sa severnokorejskim Kaesongom i Donghai linije duž istočne obale. Ovaj potez je preduzet u trenutku kada Severna Koreja pojačava međukorejske tenzije nakon što je njen vođa Kim Džong Un krajem prošle godine definisao dve Koreje kao "dve neprijateljske države," preduzimajući korake za rušenje međukorejskih kopnenih ruta.

Severna Koreja je od tada uklonila ulične svetiljke i postavila mine duž svoje strane Gjeongui i Donghi linija i rasporedila vojnike za izgradnju protivtenkovskih barijera i jačanje ograde od bodljikave žice na svojoj strani Demilitarizovane zone koja deli dve zemlje.

Tenzije su dodatno porasle nakon što je Severna Koreja saopštila da je ovog meseca južnokorejska vojska tri puta slala dronove iznad Pjongjanga.

Kim Jo Džong, uticajna sestra severnokorejskog lidera, upozorila je na "užasnu katastrofu" ako južnokorejske bespilotne letelice ponovo budu detektovane iznad Pjongjanga.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOKTORI ME DIŽU IZ MRTVIH: Milica Milša ima veliki zdravstveni problem