uživoRAT U UKRAJINI: Nemačka šalje Ukrajini rakete i hiljade dronova

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

18. 10. 2024. u 07:13 >> 08:41

SUKOB u Ukrajini ušao je u dan 968.

РАТ У УКРАЈИНИ: Немачка шаље Украјини ракете и хиљаде дронова

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Sumska oblast granatirana sedam puta tokom noći

Ruska vojska je izvršila sedam granatiranja pograničnih teritorija i naselja Sumske oblasti, a zabeležena je 21 eksplozija, saopštava Sumska oblasna vojna uprava na Fejsbuku.

Četiri zajednice u toj pograničnoj oblasti su se pretrpele napadom.

"Neprijatelj je bacio eksplozivnu napravu iz dronova i pucao iz minobacača na naselje Bilopolsk", navodi se u objavi.

Napadnuta je hotinska zajednica FPV dronovima i pucano je iz artiljerije, a ruske trupe su takođe artiljerijom granatirale opštinu Šaliginsk, prenosi Ukrinform.

"Jedinice PVO su u noći uništile 15 ruskih jurišnih dronova `šahed` u Sumskoj oblasti", prenosi ukrajinski medij.

(Ukrinform)

 

RIA: Rusija će testirati spremnost nuklearne raketne jedinice

Komandanti ruskih strateških nuklearnih snaga testiraće borbenu gotovost jedinica baziranih u gradu Bologoje, saopštila je agencija RIA, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

Vežba će uključivati manevre i raspoređivanje mobilnih lansera interkontinentalnih balističkih projektila "iars", navodi se u saopštenju.

(Reuters)

 

Nemačka će poslati Ukrajini navođene rakete i hiljade dronova

 

Nemačka je uputila novi paket vojne pomoći Ukrajini, a istovremeno je najavila i da će joj uskoro poslati navođene rakete AIM-9L za avione F-16, kao i nekoliko hiljada dronova.

Novi paket pomoći obuhvata, između ostalog, osam tenkova leopard 1 A5, koji su isporučeni zajednički sa Danskom, zatim 20 pešadijskih borbenih vozila marder, kao i municiju za tenkove leopard 1 i 2 i za IFV marder, objavljeno je na sajtu nemačke vlade, prenela je ukrajinska agencija Unian.

Pored toga, poslata su i četiri borbena vozila MRAP sa zaštitom od mina, dva sistema PVO IRIS-T i rakete za njih, kao i šest samohodnih haubica pancer 2000  i municija od 155 milimetara. 

U okviru paketa pomoći, Ukrajina je dobila od Nemačke i 30 izviđačkih dronova vektor, opremu za deminiranje i više desetina hiljada komada municije od 40 milimetara.
Prošle sedmice, nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da njegova zemlja i njeni partneri nameravaju da do kraja ove godine obezbede bezbednosnu pomoć vrednu 1,4 milijarde evra za Ukrajinu.
 

Jermak: Rusko zauzimanje Zaporožja ukazuje na militarizaciju nuklearne energije

 


Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak pozvao je na povećanje napora za očuvanje nuklearne bezbednosti, upozorivši da zauzimanje nuklearne elektrane u Zaporožju ukazuje na rusku ''militarizaciju nuklearne energije velikih razmera".

''Zauzimanje nuklearne elektrane u Zaporožju postalo je kršenje međunarodnog prava i normi nuklearne bezbednosti bez presedana", rekao je Jermak na predsedničkoj veb-stranici nakon obraćanja onlajn na sastanku u Francuskoj o nuklearnoj bezbednosti.
On je dodao da je ta elektrana pretvorena u vojnu bazu, a da osoblje radi 
pod stalnim pritiscima i pretnjama, prenosi Rojters.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da su razgovori važni za rešavanje kontinuiranih bezbednosnih rizika u elektrani, koju čini šest reaktora.

''Postoji rizik i to je razlog zašto smo sa Ukrajincima želeli da sazovemo ovu konferenciju u Parizu, kako bismo razgovarali o situaciji u pogledu nuklearne bezbednosti danas u Ukrajini", rekao je on za televiziju LCI.

Francuska je, kako je rekao, podržala akcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kako bi se ''razgovaralo o uslovima pod kojima ova elektrana može ponovo da se otvori u vreme mira, jer će to biti ključno za rekonstrukciju Ukrajine".

Jermak je rekao da je 70 zemalja i međunarodnih organizacija prisustvovalo sastanku, jednom od nekoliko skupova nakon junskog ''svetskog samita mira" koji je organizovala Švajcarska radi razmatranja tačaka mirovnog plana ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, koji je prvi put predložen krajem 2022. godine.

Govoreći odvojeno na televiziji, Jermak je rekao da Ukrajina želi da održi sastanke o svim tačkama predsednikovog plana do kraja oktobra kako bi se izradio plan implementacije.

Zelenski, koji je danas predstavio svoj ''plan pobede" EU i NATO-u, želi da održi drugi samit sa Rusijom u prisustvu do kraja godine, dok je Moskva saopštila da ruski zvaničnici neće učestvovati.

Rusija i Ukrajina se redovno međusobno optužuju za napade na nuklearku Zaporožje, dok je IAEA postavila posmatrače u elektranu i pozvala obe strane da pokažu uzdržanost.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BILI SU IMUĆNI, PA OSTALI BEZ SVEGA: Ko su roditelji Jelene Đoković?