PENTAGON PORUČIO KIJEVU: Ukrajina bolje da koristi dronove, nego dalekometne rakete za napade na Rusiju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 10. 2024. u 17:45

UKRAJINA bi trebalo da se osloni na sopstvene bespilotne letelice kada planira udare dugog dometa duboko u rusku teritoriju, umesto da se oslanja na zapadne rakete, jer su one skupe, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

ПЕНТАГОН ПОРУЧИО КИЈЕВУ: Украјина боље да користи дронове, него далекометне ракете за нападе на Русију

Foto Tanjug/AP

-Vrednost jedne visokoprecizne navođene rakete u nekim slučajevima iznosi blizu milion dolara u zavisnosti od tipa. Oni mogu da proizvedu veliki broj dronova po niskoj ceni. Prema tome, ako se pogledaju ravnoteža i efekti koji se dobijaju na bojnom polju, mislim da je to odlična mogućnost, rekao je on novinarima na konferenciji, govoreći o perspektivi da Sjedinjene Američke Države ukinu zabranu na dalekometne udare ukrajinskih snaga zapadnim raketama u dubinu ruske teritorije.

Ranije je list „Njujork tajms“, pozivajući se na predstavnike odbrambenog resora zemlje objavio da Ministarstvo odbrane SAD priznaje nemogućnost velikih isporuka posebnog naoružanja Ukrajini, uključujući dalekometne rakete „atakams“, zbog smanjenja odbrambene sposobnosti samih SAD.

Istovremeno, Ostin je odbio da objasni podržava li Vašington plan okončanja sukoba, koji je predložio ukrajinski lider Vladimir Zelenski.

On je istakao da nije u poziciji da javno ocenjuje plan.

SAD će, prema njegovim rečima, „učiniti sve što je moguće da obezbede vojnu podršku Kijevu“.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA JE TOMINDAN: Mnoge kuće slave slavu, a jedno važno verovanje svi treba da ispoštuju