BAJDEN I ŠOLC OHLADILI ZELENSKOG: Nema podrške za napad na Rusiju, NATO neće direktno učestvovati u ratu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 10. 2024. u 19:54

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc, američki predsednik Džo Bajden, britanski premijer Kir Starmer i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su u petak u Berlinu o takozvanom „planu pobede“ Vladimira Zelenskog i izrazili rešenost da nastave da podržavaju Ukrajinu na putu ka „pravednom i trajni mir“, navodi se u saopštenju pres službe nemačkog kabineta ministara.

БАЈДЕН И ШОЛЦ ОХЛАДИЛИ ЗЕЛЕНСКОГ: Нема подршке за напад на Русију, НАТО неће директно учествовати у рату

Foto: Tanjug/ AP


Prethodno su lideri četiri zemlje održali kvadrilateralni sastanak u Berlinu nakon što su Šolc i Bajden vodili bilateralne razgovore.

Bajden je rekao novinarima pre nego što je napustio Nemačku da ne postoji konsenzus da se Ukrajini da oružje dugog dometa koje ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mesecima traži od zapadnih nacija da izvrši dublje udare na Rusiju.

„Trenutno nema konsenzusa za oružje dugog dometa“,rekao je Bajden.

„Lideri su... razgovarali o svojim planovima za dalje jačanje bezbednosti Ukrajine, pružanje ekonomske i humanitarne pomoći, uključujući korišćenje sredstava od zamrznutih ruskih suverenih sredstava, u skladu sa odlukama samita G7, razgovarali o „planu pobede” predsednika Zelenskog “i potvrdili svoju odlučnost da nastave da podržavaju Ukrajinu u njenim naporima za postizanje pravednog i trajnog mira zasnovanog na međunarodnom pravu, uključujući Povelju Ujedinjenih nacija, i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, navodi se u saopštenju.

Zelenski je u sredu ukrajinskom parlamentu predstavio takozvani „plan pobede“. Dokument sadrži pet tačaka i tri tajna dodatka. Konkretno, prva tačka implicira poziv Ukrajini da pristupi NATO-u uz naknadno članstvo, druga - ukidanje ograničenja za udare dugometnim oružjem na ruskoj teritoriji, treća - raspoređivanje u Ukrajini „sveobuhvatnog nenuklearnog zaštitni paket” Rusije. Zelenski je naglasio da implementacija plana „zavisi od partnera“.

(ria.ru/reuters)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA JE TOMINDAN: Mnoge kuće slave slavu, a jedno važno verovanje svi treba da ispoštuju