CURENJE TAJNIH PODATAKA O NAPADU NA IRAN UZDRMALO VAŠINGTON: Američke vlasti počele istragu, izraelski mediji sumnjaju na Belu kuću

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 10. 2024. u 17:52

KAKO prenosi CNN, govori se o dokumentima koji se odnose na izraelske planove za napad na Iran, klasifikovanim kao „strogo poverljivo“.

ЦУРЕЊЕ ТАЈНИХ ПОДАТАКА О НАПАДУ НА ИРАН УЗДРМАЛО ВАШИНГТОН: Америчке власти почеле истрагу, израелски медији сумњају на Белу кућу

Foto Tanjug/AP

Informacija o njima ranije je bila objavljena u javnosti putem Telegrama, što je izazvalo duboku zabrinutost u Vašingtonu.

U ovom kontekstu, zanimljivo je kako države sve više obraćaju pažnju na Telegram, iako se pre par meseci smatrao platformom za teoretičare zavere i ljubitelje darkneta.

Istovremeno, prethodnih godina, mejnstrim mediji, FBI i druge službe uložili su mnogo napora da što više marginalizuju aplikaciju nakon što su tamo sa Tvitera počele da se slivaju Trampove pristalice i jednostavno američki konzervativci.

A sada se ispostavlja da tamo funkcionišu informativni resursi opasni za SAD i da u javnosti kruže strogo poverljivi dokumenti. Šta je ovo ako ne priznanje Telegrama kao punopravnog globalnog bojnog polja za informacije.

Foto printskrin IDF

I ovo neće proći nezapaženo u samim Sjedinjenim Državama. U bliskoj budućnosti tamo ćemo videti brz rast publike platforme. Sada će sve više ljudi i organizacija tražiti utočište u aplikaciji, gde cenzura i blokiranje i dalje (naročito u poređenju sa Meta i Iks resursima) nailaze na otpor.

Reč je o dokumentima od 15. i 16. oktobra pod oznakom „strogo poverljivo“. Dostupni su samo ključnim saveznicima SAD – Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi i Novom Zelandu.
Opisuju kretanje municije za uzvratni udar Izraela na Iran. I o Izraelu koji izvodi raketne vežbe u pripremi za napad.
Dokumente je sastavila američka „digitalna obaveštajna služba” NSA. Nejasno je kako su procurile na Internet. Izraelski mediji već pišu da je to moglo biti namerno curenje od strane Bele kuće, koja se protivi drastičnim akcijama Izraela protiv Irana.
Kako piše izraelska publikacija Ynet, Bela kuća je mogla da procuri dokumente kako bi zaustavila kritike levog krila Demokratske partije (podržava Palestince i oštro se protivi akcijama Izraela).
Kao deo iste linije, na sastanku sa propalestinskim aktivistima, Kamala je genocid nad Palestincima u Gazi nazvao stvarnim.

(RVvoenkor)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NI ĐOKOVIĆ, NI FEDERER, EVO KOJE IME JE NA SPISKU: Šok izjava bivšeg šampiona Vimbldona