IZRAEL NAPADA PLAVE ŠLEMOVE: IDF buldožerom namerno srušila našu osmatračnicu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 10. 2024. u 21:30

IZRAELSKA vojska namerno je buldožerom srušila osmatračnicu i ogradu po obodu položaja UN u gradu Marvahin na jugu Libana, saopštila je danas mirovna misija UN u Libanu (UNIFIL).

ИЗРАЕЛ НАПАДА ПЛАВЕ ШЛЕМОВЕ: ИДФ булдожером намерно срушила нашу осматрачницу

Foto Tanjug/AP/Ariel Schalit

U saopštenju se ukazuje na to da narušavanje pozicija i nanošenje štete imovini UN predstavlja "flagrantno kršenje međunarodnog prava i rezolucije 1701 Saveta bezbednosti".

Ističe se da to takođe ugrožava bezbednost mirovnih snaga, uz kršenje međunarodnog humanitarnog prava, prenosi Al Džazira.

-Uprkos pritisku koji se vrši na misiju i na zemlje koje obezbeđuju trupe, mirovne snage ostaju na svim pozicijama. Nastavićemo da obavljamo zadatke nadgledanja i izveštavanja koji su nam povereni koje nam je povereno da nadgledamo i izveštavamo, naveo je UNIFIL.

Pet pripadnika UNIFIL-a povređeno je proteklih dana u tri odvojena izraelska napada u južnom Libanu.

Prema Rezoluciji 1701, Savet bezbednosti UN je ovlastio mirovnu misiju UN (UNIFIL) da "pomaže" libanskim snagama da obezbede da južni Liban bude "slobodan od bilo kakvog naoružanog osoblja, imovine i oružja osim onih od vlade Libana".

Izrael je saopštio da libanska vojska i UNIFIL nisu uspeli da obezbede to područje.

Izrael je započeo kopnenu operaciju protiv pripadnika Hezbolaha u Libanu 1. oktobra, nakon skoro godinu dana stalnih neprijateljstava sa ovom libanskom militantnom grupom , koja su se odvijala paralelno sa ratom u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da je vreme da se UNIFIL povuče.

Mirovna misija je trenutno ovlašćena do 31. avgusta 2025. godine.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA OVO ZNAČI ZA ĐOKOVIĆA? Epilog turnira u Stokholmu mogao bi da pomrsi račune Novaku!