BRITANSKI MEDIJI: London i Berlin potpisuju „istorijski“ vojni sporazum

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 10. 2024. u 23:35

LONDON i Berlin će uskoro zaključiti „istorijski“ vojni sporazum, piše Tajms, pozivajući se na britanskog ministra Džona Hila.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Лондон и Берлин потписују „историјски“ војни споразум

Foto Tanjug/AP

-Velika Britanija će ove nedelje potpisati istorijski sporazum o odbrani sa Nemačkom, piše list.

Sporazum će omogućiti britanskim i nemačkim snagama da izvode zajedničke vojne vežbe na istočnoj granici NATO-a sa Rusijom, najverovatnije u Estoniji i Litvaniji. Takođe će omogućiti dvema zemljama da zajedno kupuju više oružja i bliže sarađuju na razvoju i proizvodnji oružja nove generacije.

Kako je list istakao, britanski ministar odbrane Hili veruje da će sporazum sa Berlinom biti najznačajniji bilateralni sporazum Velike Britanije od vojnog sporazuma sa Francuskom 2010. godine.

Izvor je listu rekao da London vidi sporazum sa Nemačkom kao prvi korak ka produbljivanju vojne saradnje sa EU. Prema njegovim rečima, Velika Britanija planira sadržajnije pregovore sa Briselom na ovu temu 2025. godine.

Poslednjih godina Rusija je primetila nezapamćenu aktivnost NATO-a u blizini svojih zapadnih granica. Alijansa proširuje svoje inicijative, nazivajući to „odvraćanjem od ruske agresije“. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećanja snaga alijanse u Evropi i naglašavala da nikome ne preti, ali da će odgovoriti na akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OPREZNO! IGRAMO PROTIV TIMA KOJI JE... Sferopulos zna šta Zvezdu čeka protiv Budućnosti u Podgorici