JUŽNA KOREJA KIPTI OD BESA ZBOG RUSIJE: Smetaju im vojnici Kim DŽong Una na Ukrajinskom fontu, Seul se hitno oglasio

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

21. 10. 2024. u 16:25

JUŽNA Koreja pozvala je danas ruskog ambasadora u toj zemlji da oštro protestuje zbog, kako je navedeno, raspoređivanja severnokorejskih vojnika u Rusiji koji joj pomažu u ratu protiv Ukrajine.

ЈУЖНА КОРЕЈА КИПТИ ОД БЕСА ЗБОГ РУСИЈЕ: Сметају им војници Ким Џонг Уна на Украјинском фонту, Сеул се хитно огласио

FOTO: EPA

Zamenik šefa južnokorejske diplomatije, Kim Hong-kjun, rekao je ruskom ambasadoru Georgiju Zinovjevu, da učešće severnokorejskih vojnika u tom ratu predstavlja kršenje rezolucija UN, i zahtevao njihovo trenutno povlačenje, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova, preneo je britanski Gardijan.

- Mi najoštrije osuđujemo ilegalnu vojnu saradnju sa Severnom Korejom, koja uključuje slanje vojnih trupa u Rusiju - naveo je Kim, dodajući da to raspoređivanje vojnika predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost Južne Koreje i drugih zemalja.

On je poručio da će Seul odgovoriti na to zajednički sa međunarodnom zajednicom mobilisanjem svih raspoloživih sredstava protiv akata koji prete osnovnim bezbednosnim interesima Južne Koreje.

Obaveštajna služba Južne Koreje je prošle nedelje objavila da je Pjongjang poslao početni kontingent od 1.500 pripadnika specijalnih snaga na daleki istok Rusije radi obučavanja u lokalnim vojnim bazama, dodajući da se očekuje da će oni biti upućeni u aktivnu službu u ratu u Ukrajini.

Obaveštajna služba iz Seula je pre dva dana takođe saopštila da Severna Koreja planira da pošalje oko 12.000 vojnika specijalnih snaga kao podršku Rusiji, da bi eventualno nadoknadili znatne gubitke u ljudstvu ruskih trupa I odsustvo vojnika koji bi ih zamenili, navodi Gardijan.

Ova služba je istovremeno objavila satelitske snimke za koje je navela da prikazuju raspoređivanje prvih vojnika elitnih severnokorejskih snaga, a koje su ruski vojni brodovi prebacili u Vladivostok između 8. i 13. oktobra.

Bela kuća nije mogla da potvrdi izveštaje da se severnokorejski vojnici bore za Rusiju, ali je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD naveo da bi to, ako je tačno, "predstavljalo opasan razvoj situacije u ruskom ratu protiv Ukrajine".

Ukrajinski zvaničnici su danas objavili video koji navodno prikazuje desetine severnokorejskih regruta koji treba da od ruskih vojnika preuzmu odeću i druge stvari.
Video je objavio ukrajinski Centar za strateške komunikacije i informacionu bezbednost, a šef tog centra Ihor Solovej kazao je za AP da su snimak dobili od svojih izvora, dodajući da iz bezbednosnih razloga ne može da pruži dodatnu verifikaciju autentičnosti videa.

On je naveo da je za Ukrajinu taj snimak veoma važan jer je to prvi video dokaz da Severna Koreja učestvuje u ratu na strani Rusije.

Centar za strateške komunikacije i informacionu bezbednost tvrdi da je snimak načinio proteklih dana jedan ruski vojnik, ali nije naveo kako je došao do videa, a lokacija gde je snimljen  nije poznata. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kazao da bi učešće Severne Koreje u ratu značajno povećalo nivo pretnje i nestabilnosti u regionu, dodajući da satelitski snimci i videi dokazuju da se još jedna zemlja uključila u rat i pozivajući saveznike Kijeva da odlučno reaguju.

Na pitanje da komentariše navode o vojnicima iz Severne Koreje, portparol Kremlja

Dmitrij Peskov je na pres konferenciji danas izjavio da ima mnogo kontradiktornih informacija.

- Južna Koreja kaže jedno, onda Pentagon navodi da nema potvrdu takvih izveštaja. Ima mnogo kontradiktornih informacija i one moraju biti tretirane kao takve -  kazao je Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin I severnokorejski lider Kim Džong Un nsiu otkrili detalje svog sporazuma koji je postignut tokom Putinove posete Pjongjangu u junu, a obe zemlje su negirale da je Severna Koreja isporučila Rusiji municiju i rakete.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOBRO JE ŽENE, SMIRITE SE! Jelena Đoković zavodi red!