"ORBAN NE PREDSTAVLJA EVROPSKU UNIJU": Šok odgovor Brisela na posetu mađarskog premijera Gruziji

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

28. 10. 2024. u 12:46

POSETA mađarskog premijera Gruziji odvija se u okviru bilateralnih odnosa, on nije bio određen da predstavlja EU, rekla je na brifingu u Briselu predstavnica spoljnopolitičke službe EU Nabila Masrali.

ОРБАН НЕ ПРЕДСТАВЉА ЕВРОПСКУ УНИЈУ: Шок одговор Брисела на посету мађарског премијера Грузији

Viktor Orban, Foto AP

Komentarišući posetu mađarskog premijera Viktora Orbana Gruziji, Masrali je istakla da se „ova poseta odvija striktno u okviru bilateralnih odnosa, on ne predstavlja EU tokom ove posete“.

Podsetimo, u Gruziji su 26. oktobra održani parlamentarni izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, vladajući Gruzijski san, koji se zalaže za održavanje odnosa sa Ruskom Federacijom i protiv antiruskih sankcija, dobio je 53,93 odsto glasova.

U parlament su ušle i četiri opozicione stranke, koje su dobile ukupno 37,78%.

Predstavnici opozicije su već izjavili da ne priznaju podatke CIK-a. Specijalni koordinator kratkoročne misije OEBS-a Paskal Alizar konstatovao je dobru organizaciju izbora u Gruziji, uz konstataciju niza kršenja koje su zabeležili posmatrači.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, koja pomaže proevropsku opoziciju uprkos činjenici da ustav zahteva da predsednik bude nestranački, pozvala je na proteste zbog izbornih rezultata, prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA NIJE U REDU SA TIM?: Čuveni teniser otkrio kada bi Novak Đoković mogao da završi karijeru