AHILOVA PETA NUKLEARNIH PODMORNICA: Ovaj nedostatak je umalo bio koban za britanske podmorničare (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 10. 2024. u 19:37

NUKLEARNE podmornice, odnosno podmornice koje rade zahvaljujući nuklearnim reaktorima, mogu da plove bez potrebe za dopunom goriva na neograničeno velike udaljenosti.

АХИЛОВА ПЕТА НУКЛЕАРНИХ ПОДМОРНИЦА: Овај недостатак је умало био кобан за британске подморничаре (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

To znači da mogu da se nađu na bilo kojoj tački planete, što čini njihovo otkrivanje i praćenje pravim izazovom.

Rad na jednom od ovih plovila je podjednako izazovan i težak. Posade ostaju ispod površine mora čak i po nekoliko meseci, što znači da nemaju pristup ni svežem vazduhu, ni sunčevoj svetlosti, a sve nuklearne podmornice suočavaju se sa jednim nedostatkom…

Prava Ahilova peta nuklearnih podmornica nije nedostatak vitamina D ili svežeg vazduha, već nešto mnogo važnije.

Podmornica "Konektikat"

Prema britanskoj kraljevskoj mornarici, koja već decenijama upravlja ovakvim plovilima, najveći nedostatak im je stalna potreba za zalihama, posebno hranom.

Iako nuklearnim podmornicama nije potrebno dopunjavanje goriva, trajanje njihovih misija ograničeno je trajanjem zaliha, uključujući hranu.

Britanski tabloid San nedavno nam je otkrio više infomacija o incidentu koji se dogodio na jednoj od nuklearnih podmornica klase Vanguard (S28) kraljevske mornarice.

Zbog nepoznatog razloga otkazano je planirano dopunjavanje zaliha i tako se posada suočila sa ozbiljnim nedostatkom hrane.

Mornari su izjavili da su bili gladni tokom misije. Delili su slatkiše i čokolade, tražeći ostatke hrane i konzerve u svakom kutku podmornice. U jednom trenutku kantina podmornice je zatvorena jer je bila gotovo prazna.

Situacija se brzo pretvorila u noćnu moru, pa je medicinski tim podmornice bio primoran da deli tablete kofeina posadi, strahujući da bi gladni mornari mogli da naprave grešku, rizikujući živote svih u podmornici.

Sve je, ipak, dobro prošlo za britansku posadu podmornice. Nikada nije otkriveno na kojoj od četiri podmornice klase Vanguard se dogodio ovaj incident.

Međutim, u martu ove godine, HMS Vengeance postavio je novi rekord za najdužu misiju, provodeći 201 dan ispod površine vode. Morao je da izroni i vrati se u bazu tek kada su mu nestale zalihe, odnosno hrana.

BRITANSKE PODMORNICE KLASE VANGUARD

Podmornice klase Vanguard predstavljaju stub britanske nuklearne odbrane i ključnu komponentu strateške odvraćajuće snage Ujedinjenog Kraljevstva. S dizajnom osmišljenim u Hladnom ratu, kada je nuklearno odvraćanje bilo imperativ, ove podmornice ostaju vitalni deo britanske mornarice.

Klasa Vanguard sadrži četiri podmornice sa balističkim projektilima izgrađenih za britansku mornaricu u okviru nuklearnog programa Trident iz 1994. godine. Ova plovila je između 1985. i 1999. godine konstruisala kompanija Vickers Shipbuilding and Engineering, danas BAE grupacija. Njihova matična luka je pomorska baza HM Klajd, četrdeset kilometara od Glazgova u Škotskoj.

Podmornice klase Vanguard igraju ključnu ulogu u strategiji nuklearnog odvraćanja Velike Britanije, poznatoj kao “stalna prisutnost na moru”.

Koncept je jednostavan: uvek je barem jedna od četiri podmornice na patroliranju, omogućavajući trenutnu sposobnost nuklearnog odgovora u slučaju napada na zemlju. Time je osigurano da nuklearna odbrana Velike Britanije ostane održiva i dostupna bez obzira na okolnosti.

Svako plovilo može da nosi 192 bojeve glave i sadrži 16 raketnih cevi i nuklearne projektile Trident II D5 sa dometom od 8.000 kilometara. Ima odličan sonarni sistem koji može otkriti brodove udaljene više od pedeset milja. Međutim, najavljuje se da će Vanguard negde 2030-ih preuzeti klasa Dreadnought.

Imaju 4 torpedne cevi i opremljene su sa 16 torpeda “Sperafish” sa dometom do 65 kilometara. Imaju tri periskopa opremljena termovizijskim kamerama zajedno sa optičkom tehnologijom i podmorničkim komandnim sistemom posebno razvijenim za ovu klasu podmornica.

Opremljene su nuklearnim reaktorom Rolls-Royce PWR2, koji omogućava dugotrajno podvodno operisanje bez potrebe za čestim punjenjem goriva.

Duge su 150 metara sa deplasmanom od 16.000 tona i brzinom pod vodom od 25 čvorova. Podmornice klase Vanguard mogu da nose 149 članova posade i najveće su podmornice proizvedene u Britaniji. Na našoj listi 10 najvećih podmornica na svetu, zauzimaju šesto mesto.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE ONA? KO JE ONA?! Kada je stigla na dodelu Zlatne lopte, svi su samo o njoj pričali! (FOTO/VIDEO)