KINEZ ŠPIJUNIRAO UKRAJINU: Kijev proterao naučnika-agenta

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 10. 2024. u 19:58

PRIPADNICI migracione policije proterali su iz Ukrajine kineskog državljanina, koji je obavljao obaveštajne aktivnosti pod plaštom zvanične naučno-tehničke saradnje između zemalja, saopštila je danas Nacionalna policija, prenosi Ukrinform.

КИНЕЗ ШПИЈУНИРАО УКРАЈИНУ: Кијев протерао научника-агента

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Reč je o 48-godišnjem strancu sa naučnim zvanjem doktora tehničkih nauka, koji je pre dolaska u Ukrajinu radio u vojno-industrijskoj korporaciji specijalizovanoj za proizvodnju oružja, kao i u istraživačkom institutu savremene hemije.

On je u Ukrajinu stigao početkom 2017. godine. Na teritoriji Dnjepropetrovske oblasti pokušao je da privoli grupu naučnika na saradnju.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) ga je uhapsila tokom pokušaja da dobije novac za tajne akcije u raketnoj i svemirskoj industriji.

Sud je kineskog državljanina proglasio krivim za špijunažu i poslao ga na izdržavanje kazne u popravnim kolonijama Dnjepropetrovske oblasti, a zatim u Zaporožju.

Nakon što je pušten iz zatvora, doneta je odluka o njegovoj deportaciji.

Migraciona policija Zaporoške oblasti, odeljenje SBU i Državna migraciona služba sproveli su ga na punkt "Majaki-Udobne-Palanka" u Odeskoj oblasti, gde je predat predstavnicima granične službe odakle će biti deportovan u zemlju porekla.

Kineskom naučniku je ulazak na teritoriju Ukrajine zabranjen narednih pet godina.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVA SMRT! Huligani zapalili protivničkog navijača - tragedija kakvu sport ne pamti (VIDEO)