DA LI SU EVROPLJANI PRIMORANI DA JEDU OPASNE INSEKTE? Evo šta je utvrđeno proverom činjenica

Daliborka Lazarević

17. 02. 2025. u 16:28

OBMANjUJUĆE tvrdnje na internetu navode da su opasni proizvodi na bazi insekata dobili zeleno svetlo za evropsko tržište.

ДА ЛИ СУ ЕВРОПЉАНИ ПРИМОРАНИ ДА ЈЕДУ ОПАСНЕ ИНСЕКТЕ? Ево шта је утврђено провером чињеница

Foto: Profimedia/Ilustracija

Korisnici na mreži tvrde da je Evropska unija dozvolila opasnu hranu zasnovanu na insektima na tržištu, nakon što je proizvod koji sadrži žutu ličinku brašna tretiranu UV zračenjem, dobio zeleno svetlo ranije ovog meseca. 

- Iz ekološke ludosti, oni preuzimaju rizik da zatruju ceo kontinent kako bi se takmičili sa stočarstvom - naveo je Florijan Filipo, predsednik francuske zavereničke i tvrdokorne evroskeptičke stranke Les Patriotes u videu objavljenom na Iks, koji je prikupio više od 200.000 pregleda. 

Zavaravajuće internet tvrdnje potiču od evroskeptičnih naloga, evropskih političara ekstremne desnice, kao i američkih desničarskih konspirativnih naloga.

Teoretičar zavere i voditelj radio emisije Aleks Džons, koji je proglašen krivim za brojne slučajeve visokog profila koji uključuju klevetu i oštećenje časti, izjavio je da se "protein bube koji izaziva rak" gura "u snabdevanje hranom širom sveta" u Iks postu.
 

Foto Shutterstock


Da li iza ovih tvrdnji stoji ikakva suština? 

Prošlog ponedeljka, Evropska komisija je odobrila upotrebu do 4% UV-tretiranog žutog brašnara u proizvodima kao što su hleb, sir i testenine. Ovo je peti tip hrane na bazi insekata koju je Brisel odobrio od 2021. godine kao deo šire strategije EU za smanjenje uticaja lanca snabdevanja hranom na životnu sredinu. 

Insekti se široko smatraju alternativnim izvorom proteina za meso iz uzgoja, jer svetska populacija nastavlja da raste. U narednih pet godina, samo francuska kompanija Nutri’Earth ima dozvolu da plasira na tržište novi prah od brašnara tretiranog UV zracima.


Evropska komisija definiše hranu zasnovanu na insektima kao „novu hranu“ — takođe poznatu kao „inovativna hrana“ ili ona koja se tradicionalno jela van Evrope. 

U mnogim afričkim i južnoameričkim zemljama potrošnja insekata je tradicionalna praksa, dok u Evropi insekti podležu rigoroznim proverama pre nego što budu odobreni za tržište. Ovo uključuje procenu Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), nezavisnog naučnog tela koje radi zajedno sa Evropskom komisijom. 

- Ne postoji zabrinutost za bezbednost, ovaj proizvod se može bezbedno konzumirati jer smo uradili sveobuhvatnu procenu njegovog sastava, a naši stručnjaci nisu otkrili nikakav problem - rekao je Ermolaos Ververis, naučni službenik EFSA, za Juronjuz. 

- Kada procenjujemo bezbednost nove hrane, uključujući proizvode za život insekata, uzimamo u obzir različite mikrobiološke i hemijske opasnosti koje bi mogle biti povezane sa novom hranom - dodao je Ververis.

 

Foto Shutterstock


Zašto su insekti toliko politički? 

Mnogi izveštaji koji dovode u pitanje bezbednost hrane na bazi insekata su politički motivisani.

U skladu sa planom svoje stranke, Filip je pozvao na „Frekzit“ — izlazak Francuske iz Evropske unije — da dobije „suverenitet u pogledu hrane“. 

Još jedan korisnik Iks je objavio: „Opet je Evropa hijene Ursule... žele da nas nateraju da umremo sa njihovim insektima u našoj hrani“. 

Drugi korisnici su optužili Evropu za izdaju farmera i mesne industrije. Na insekte se široko gleda kao na alternativu uzgojenom mesu. One proizvode mnogo manje emisija gasova staklene bašte nego meso iz uzgoja i zahtevaju manje vode i zemlje od goveda, svinja i živine.

- Umesto da podrži lokalne farmere, Evropska unija je odlučila da njihove proizvode zameni larvama i crvima. I hrani ih ljudima - objavio je drugi Iks korisnik. 

Dana 8. februara, poslanik krajnje desnice Patriota za Evropu Petra Šteger upitala je: 

- Prvo su rekli da je meso loše – sada je za doručak obrok od insekata. Šta je sledeće - u postu podeljenom na Iks. 

Uprkos tome što su naučnici označili proizvode kao bezbedne za konzumiranje, jedan faktor bi mogao da nastavi da ometa njihovu popularnost među evropskim potrošačima. 

- Neofobija u vezi sa hranom je strah od nove hrane, ljudi takođe mogu iskusiti faktor gađenja jer smo insekte povezali sa nečim neprijatnim - rekao je Ververis za Juronjuz.

(Juronjus)

BONUS VIDEO:

Nestašica meda u Srbiji povećava cenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KONTIKI NA SAJMU TURIZMA – NEVEROVATNI POPUSTI I SVET NA JEDNOM MESTU