ŠARENI, PENASTI, VEŠTAČKI: Kako da znate da li jedete pravi zanatski sladoled
IZGLED đelata često ume da prevari, jer iako možda ima vrlo atraktivnu boju ili deluje vazdušasto, kremasto i mekano, velika je šansa da će tako "ulepšan" slatkiš imati razočaravajuć ukus. Međutim, postoje pouzdani znaci koji otkrivaju da li ćete dobiti pravi, kremasti đelato ili poslasticu lošijeg kvaliteta.

Foto Pixabay free images
Od načina na koji je izložen i čuvan, pa i do same ponude ukusa, postoji nekoliko pokazatelja da li ćete napraviti dobar izbor kada tražite đelato. Stručnjaci savetuju kako da prepoznate autentičan, zanatski sladoled, bilo da uživate u šetnji po italijanskom primorju ili se sladite u obližnjoj poslastičarnici:
IZGLED VARA
Kada se đelato u vitrini uzdiže u visokim, vazdušastim slojevima iznad posude, to deluje spektakularno, ali je često više rezultat industrijske tehnike nego kvalitetne izrade. Pravi đelato nije formiran u penaste bregove, već je gust, kremast i obično stoji u ravni sa posudom.
Da bi zanatski sladoled zadržao tu naglašenu, dekorativnu formu, potrebno je dodati stabilizatore i sastojke koji povećavaju zapreminu kako bi zadržali oblik. Osim toga, u takvom sladoledu se često nalazi velika količina vazduha, što se postiže prekomernim mućenjem ili dodavanjem biljnih masti i emulgatora. Ovaj pristup ne samo da smanjuje troškove proizvodnje, već i razređuje ukus i teksturu. Autentični sladoled sadrži manje vazduha, polako se muti i samim tim postaje gušći, puniji i znatno prijatniji za nepce.
UPADLjIVE BOJE
Ako je đelato od pistaća jarko zelen, od lešnika duboko smeđ, a od banane jarko žut, velike su šanse da su tu korišćene veštačke boje i arome. Zanatski sladoled obično ima prigušene, prirodne nijanse, poput svetle bež, bledo žute ili krem bele, jer svoju boju dobija isključivo od sastojaka poput svežeg voća ili orašastih plodova.
Vizuelno upečatljiv sladoled često se dobija aditivima, koji ne samo da maskiraju prirodne ukuse, već stavljaju akcenat na izgled, a ne na kvalitet. Još jedan znak za oprez jeste preterano ukrašavanje - poput komada kokosa, limuna sa korom ili drugih elemenata koji deluju više kao scenografija nego kao jestivi deo porcije. Kada sladoled više liči na izložbeni eksponat nego na desert, to je jasan znak da je fokus na izgledu, a ne na ukus i kvalitet.
PAHULjASTA TEKSTURA
Na prvi pogled, sladoled i đelato mogu delovati slično, ali ako je tekstura pahuljasta i kugla previše čvrsta ili kristalasta, verovatno ne jedete autentičan đelato. Pravi dželato ima gušću, svilenkastu strukturu, što se postiže ne samo izborom sastojaka, već i načinom pripreme. Iako se obe poslastice prave od slične osnove - mlečni proizvodi, šećer i vazduh - razlike u odnosu ovih sastojaka prave veliku razliku u ukusu i teksturi.
Đelato obično sadrži više mleka, manje masti i muti se sporije, što dovodi do toga da ledeni kristali budu sitniji, pa se dobija kremastija tekstura. Takođe bi trebalo obratiti pažnju na različitost u teksturi između svih ukusa - ako jedan deluje preterano mekan, a drugi kao kamen, to može ukazivati na loše izbalansirane sastojke. Iako različiti sastojci različito reaguju na zamrzavanje, iskusan proizvođač će prilagoditi svaki recept tako da se svi ukusi ponašaju slično u vitrini.
KRATKA LISTA SASTOJAKA JE DOBAR ZNAK
U mnogim evropskim zemljama, uključujući Italiju, postoje strogi propisi o označavanju sastojaka, pa ako imate prilike da vidite listu sastojaka, zapamtite sledeće: Pravi đelato obično sadrži samo nekoliko osnovnih - mleko, pavlaku, šećer, ponekad jaja i prirodne arome, kao što su voće ili orasi. Ukoliko lista postane predugačka i prepuna nepoznatih naziva, verovatno je u pitanju industrijski proizvod.
Masovna proizvodnja često podrazumeva korišćenje praškastih baza, stabilizatora, emulgatora, veštačkih aroma i boja. Iako sve to pojednostavljuje proces i produžava rok trajanja, kvalitet i ukus nisu prioritet.
ĐELATO NIJE U POKLOPLjENOJ POSUDI
Pravi, zanatski sladoled retko ćete videti u visokim slojevima. Najčešće se čuva u metalnim posudama sa poklopcem, koje ne samo da održavaju konstantnu temperaturu, već i štite sladoled od spoljašnjih uticaja. Ovakvo skladištenje sprečava stvaranje ledenih kristala i čuva teksturu i ukus. U suprotnom, ako se đelato više puta otopi i ponovo zamrzne, postaje zrnast, vodenast i gubi ono što ga čini prijatnim. Uz to, zatvorene posude smanjuju rizik od mešanja ukusa.
PREVIŠE "NEVEROVATNIH" UKUSA
Kada se na tabli sa ukusima pojave nazivi popularnih brendova čokoladica, različitih bombona i kolača, onda se možete dvaput zapitati da li će sladoled biti kvalitetan. Ukusi zanatskih sladoleda obično prate sezonu, tako da se sastojci biraju po onome što je sveže i dostupno, a ne prema popularnim proizvodima iz marketa.
Tokom proleća i leta u ponudi su često jagode, breskve, kajsije i drugo sezonsko voće, a jesenje i zimske varijante uključuju ukuse poput čokolade, kafe, ruma, kestena i sušenog voća.
Još jedan znak upozorenja je broj opcija - ako ih ima više od 20 ili 24, mala je verovatnoća da su svi napravljeni ručno, sa pažnjom. U proizvodnji zasnovanoj na kvalitetu, važniji je fokus na nekoliko savršenih ukusa nego na veliki broj ukusa osrednjeg kvaliteta.
(rt.rs)
BONUS VIDEO - PONUDA NA SAJMU AUTOMOBILA: Pogledajte kako izgledaju novi modeli
Preporučujemo

ITALIJANSKI NAUČNICI: Neurostimulacijom pomogli pacijentu sa paraplegijom da prohoda
27. 05. 2025. u 23:00

DIJAGNOSTIKOVANjE ALCHAJMEROVE BOLESTI: Uskoro na osnovu analize krvi
28. 05. 2025. u 00:11

UZNEMIRUJUĆE Kamera zabeležila horor u Budvi: Devojka (19) odvezala pojas i pala sa više od 50 metara visine
DRŽAVLjANKA Srbije (19) poginula je danas tokom parasejlinga, aktivnosti koja omogućava učesnicima da lete iznad vode dok ih vuče gliser, kada je odvezala sigurnosni pojas koji je pričvršćen za padobran.
28. 05. 2025. u 14:59

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

"URAĐENA JE DNK ANALIZA" Devin nema pravo na jednu Miroslavovu kuću - ostalo sve kao i Ilićeva deca rođena u braku
"AKO JE pravosnažno utvrđeno da je Devin dete Miroslava Ilića, on ima ista prava kao i sva druga deca u vezi sa nasledstvom."
28. 05. 2025. u 14:15
Komentari (0)