MEĐUNARODNI DAN KAFE: 1. oktobar, Međunarodni dan kafe, danas se promoviše i slavi u čitavom svetu kao najrasprostranjeniji napitak

Milica Ostojić

01. 10. 2025. u 19:02

Međunorodni dan kafe počeo se slaviti u Italiji 1. okobra 2015. godine, kako je usaglašeno sa Internacionalnom organizacijom kafe, a prvi grad koji je lansirao takvu ideju bio je Milano, u okviru Ekspo 2015. Tačan datum prve promocije Dana kafe u svetu ne zna se, zna se da je takav događaj promovisan u Japanu 1983. u Kini 1997, u SAD 2005. Danas, u danu svetskog dana slavlja kafe nude se širom sveta i besplatna ili jeftinija šoljica kafe.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН КАФЕ: 1. октобар, Међународни дан кафе, данас се промовише и слави у читавом свету као најраспрострањенији напитак

Foto: Profimedia

I uvek uma onih za i protiv kafe, na Zapadu je nepojmljivo da se ne konzumira kafa, to je stil života, od nje ima benifita ali i negativnih efekata, zavisi od mnogih faktora, od individualnog metabolizma, individualne genetike kao i zdravstvenog stanja svakog pojedinca.

Najveći proizvođač kafe na svetu je Brazil, koji sada alarmira zbog klimatskih promena i kakva će sudbina kafe biti u budućnosti, ekstremna suša ili nenadani mraz, a pad u kvantetu znači uvećanje cena kafe. I u Africi slika je slična, a Etiopija, treći proizvođač kafe na svetu, koja proizvodi čuvenu Arabiku, mogla bi da izgubi do kraja veka između 39 i 59 procenata prostora na kojem se sada gaji zbog uvećanja temperatura i smanjenih kišnih perioda. Ekonomske posledice i socijalne za tu zemlju bile bi razarajuće, s obzirom da u Etiopiji radi na izgajanju kafe i u ukupnoj proizvodnji i eksportu 15 miliona ljudi.   

Podaci o konsumiranju kafe pokazuju da se od 2023. godine u svetu sa 3,1 milijardu šoljica kafe prešlo na 3,8 milijardi. A šta se sve pravi od kafe nije moguće pobrojati, u modi su raznovrsni, raznobojni ukusi koktela, kolači, kafa je svakodnevna priča šta se može sve sa njom i neobičnim ukusima.

U Italiji nije moguće prebrojiti koliko je različitih ukusa kafe, ima oko 40 osnovnih varijanti, espreso, dugi, kratki, makjato toplo, makjato hladno, kafa sa cimetom, kafa sa nutelom, krema od kafe, late al kafe, kapučino, marokino, šejkovana, dupli espreso, dekafeinato, amerikano, kafa sa kremom, kafa afogato, topla ili hladna, u šoljici maloj, šoljici velikoj, staklenoj čašici...na jugu Apenina su brojne varijante aromatizovane kafe, sa likerom od anisa, alkoholom, brendijem, rumom, konjakom, viski kremom...svaki region čak i pokrajina ima različite varijante omiljene kafe.

Za kafu u Italiji, u domaćinstvu, toga nema u barovima, sinonim je Moka lonče, to je  tradicionalni deo italijanske kulture. Sve je počelo izumom „moka lončeta“, 1933. godine konstruisao ga je Alfonso Bijaleti koji je revolucionisao način pravljenja kafe i za samo nekoliko godina zamenio do tada čuveno napuljsko lonče koje se do tada koristilo, ali i danas koristi u Napulju.

Ali kafa u Napulju ima i jednu izizetnu socijalnu dimenziju, niko nije pretekao Napulj po tradiciji solidarnosti, „kafe sospezo“, popije se kafa u baru i ostavi novac za još jednu, onome ko prođe ispred bara, oseti miris kafe, ali nema da plati. Neko nepoznati ostavio je za njega. Nije sramota kada uđe neko u bar u Napulju i pita: ima li kafe sospezo i popije kafu, poklon od nepoznatog sa toplim srcem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJVAŽNIJIH 90 MINUTA DO SADA: Srbija preko Albanije pravi veliki korak ka plasmanu na Mundijal