PETI DAN ZA REDOM U MINUSU: Dolar na najnižem nivou u poslednje dve godine

Tanjug

18. 08. 2020. u 19:14

AMERIČKI dolar je pao danas prema korpi glavnih svetskih valuta peti trgovački dan zaredom, spustivši se na najniži nivo u poslednje dve godine, pod pritiskom niskih prinosa na američke dužničke hartije i sumornih ekonomskih podataka u SAD.

ПЕТИ ДАН ЗА РЕДОМ У МИНУСУ: Долар на најнижем нивоу у последње две године

Foto: P. Milošević

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke prema glavnim rivalskim valutama, oslabio je prema poslednjim podacima za 0,3 posto na 92,55 poena, a u jednom trenutku je pao čak na 92,46 poena, na najniži nivo od juna 2018, izveštava Rojters.

Najnoviji rast akcija tehnoloških kompanija obezbedio je pozitivno okruženje na tržištima i prigušio tražnju za sigurnim dolarom, dok su rezultati iz mesečne ankete Empajer Stejt njujorškog FED-a pokazali lošiji indeks o stanju i očekivanjima proizvođača nego što se očekivalo.

To je uticalo na trgovce da zadrže pesimističan stav prema američkoj valuti.

Dolar je prema evru skliznuo za dodatnih 0,2 procenta na 1,19 dolara a u odnosu na japanski jen je pao za 0,5 odsto, na 105,40 jena, što je njegov najniži nivo u poslednjih nedelju i po dana.

Zelena novčanica je takođe potonula za pola procenta prema britanskoj funti, na 1,3180 dolara, na najslabiji nivo u gotovo dve nedelje.

Uprkos gubitku vrednosti u poislednjih nekoliko nedelja, dolar je i dalje za 27 posto iznad nivoa iz 2011., što nagoveštava da bi moglo doći do još većeg pada američke valute, naročito na tržišno ponderisanoj osnovi, kažu analitičari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor