KAZNE OD 400 EVRA, ZATVARANJE LOKALA, A SVE KONTROLIŠE I VOJSKA: U Italiji počeli sa radikalnim sprovođenjem mera protiv korone (FOTO)

Milica Ostojić, RIM - specijalno za "Novosti"

05. 10. 2020. u 23:09

MASKE na licu i na otvorenom u čitavoj Italiji, sa distancom najmanjom od jednog metra.

КАЗНЕ ОД 400 ЕВРА, ЗАТВАРАЊЕ ЛОКАЛА, А СВЕ КОНТРОЛИШЕ И ВОЈСКА: У Италији почели са радикалним спровођењем мера против короне (ФОТО)

Foto: AP

To važi za sve osim za decu mlađu od 6 godina, posebno za one koji se okupljaju na zabavama u barovima i lokalima poznatim po noćnom životu. I ko ne bude hteo da shvati na vreme odmah na licu mesta biće mu uručena kazna od - 400 evra.

Novi Dekret o pojačanim merama u Italiji stapa na snagu sutra, odmah nakon obraćanja Parlamentu ministra Zdravlja Roberta Sperance. On će objasniti neohodnost pojačanja antikovid mera, da se ne bi reagovalo kasno kao što se dogodilo u nekim zemljama EU, a kao što se dogodilo i u Italiji kada su na kratko bile otvorene diskoteke.

Drugi potez koji je predložio Naučno-tehnički Komitet jeste ograničenje broja osoba i u zatvorenom i na otvorenom prostoru, na ceremonijama, slavljima kao što su venčanja, pa čak i na sahranama, jer se u Italiji upravo tako raširio korona virus i stvorena su brojna žarišta.

Da se ne bi ponovo zatvorila Italija, jer je ekonomija već na kolenima, ide se na dodatne mere, Vlada razmatra predlog da se barovi i restorani zatvaraju u 23 sata i da se zabrani prodaja pića izvan mesta za sedenje i vremena propisanog od opštine.

Foto: AP

U pomoć u održavanju propisanog reda već je stiglo i pojačanje. Osim policije, karabinijera, finansijske policije stigla je i vojska.

Da je to tačno pokazuje primer Rima za ovaj vikend, više stotinu kazni uručeno je onima koji su zatečeni bez maski na licu i nisu poštovali mere distance 400 evra, a ako platiš u roku od 5 dana kazna se redukuje na 280 evra. U Italiji se zna, ako je ne platiš stigne od Finansijske agencije za kontrolu ona za koji mesec utrostručena, ili sledi oduzimanje dobara u toj vrednosti.

Samo za vikend u Rimu kažnjeno je 13 vlasnika takvih lokala poznatih po okupljanju mladih, jer nisu kontrolisali dovoljno sporovođenje mera. Jedan lokal je i zatvoren na pet dana jer je već imao opomenu, kažnjen je i zbog toga što su u kuhinji nađeni radnici bez maske na licu.

Foto: AP

Nove odredbe važe, za sada, do 31. januara 2021, rok identičan onom za produženje vanrednog stanja u Italiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor