POSTIGNUT SPORAZUM U MOSKVI: Tačno u podne stupa na snagu dogovor o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu

Novosti online

10. 10. 2020. u 07:58

BAKU i Jerevan usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon pregovora u Moskvi.

ПОСТИГНУТ СПОРАЗУМ У МОСКВИ: Тачно у подне ступа на снагу договор о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху

Foto: EPA

- Azerbejdžan i Jermenija, uz posredovanje kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, na osnovu osnovnih principa rešavanja, započinju suštinske pregovore s ciljem postizanja što skorijeg mirnog rešenja - rekao je Lavrov pozivajući se na zajedničku izjavu strana.

Konkretni parametri režima prekida vatre u Karabahu biće posebno dogovoreni, dodao je Lavrov.

- Strane potvrđuju nepromenljivost formata pregovaračkog procesa - rekao je šef ruske diplomatije, pozivajući se na zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije.

Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmenu zarobljenika i tela ubijenih nakon stupanja na snagu prekida vatre u Karabahu, uz posredništvo i u skladu sa kriterijumima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, ističe se u zajedničkoj izjavi.

Ministri spoljnih poslova sastali su se u petak u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Pregovori su se održavali iza zatvorenih vrata. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset časova, bili su najduži u poslednjih 20 godina.

Pre pregovora nijedna delegacija nije davala izjave.

Ministri spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana stigli su na konsultacije u Moskvu na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, međutim, prema rečima portparola predsednika Dmitrija Peskova, sastanak ministara sa Putinom nije planiran.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

BRITANCI NE MOGU DA VERUJU: Novak Đoković se oglasio u ponoć, ovo je poručio sinoćnjem protivniku