NOVI BILANS RAZORNIH POTRESA: U zemljotresu u Turskoj i Grčkoj poginulo 26 ljudi, povređeno 800 - ekipe i dalje tragaju za preživelima (FOTO)

Tanjug

31. 10. 2020. u 08:43

U SNAŽNOM zemljotresu koji je juče pogodio egejsku obalu Turske i istnočno grčko ostrvo Samos, poginulo je najmanje 26 ljudi, a povređeno je više od 800.

НОВИ БИЛАНС РАЗОРНИХ ПОТРЕСА: У земљотресу у Турској и Грчкој погинуло 26 људи, повређено 800 - екипе и даље трагају за преживелима (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Ekipe za spasavanje probijaju se kroz betonske blokove srušenih zgrada u potrazi za preživelima u Izmiru, trećem gradu po veličini u Turskoj, koji je najviše pogoođen zemljotresom, izveštava agencija AP.

Nakon prvog, najjačeg potresa od sedam stepeni, usledilo je stotinjak manjih, od kojh je najmanje 16 bilo jače od četiri stepena, a to područje je zapljusnuo i "mali cunami".

Najmanje 24 osobe su poginule u Izmiru, uključujući i jednu stariju ženu koja se utopila, saopštila je turska služba za vanredne situacije (AFAD).

Na Samosu je dvoje tinejdžera poginulo kada se na njih obrušio zid, a povređeno je dvadesetak ljudi. Dvoje povređenih, od kojih jedan četnaestogodišnji dečak, prebačeno je u Atinu, a sedmoro hospitalizovano na ostrvu, saopštile su lokalne vlasti.

Mali cunami koji je pogodio tursku obalu takođe je izazvao poplavu na ulicama Samosa u glavnoj luci u gradu Vatiju. Vlasti su upozorile građane da se sklone od obale i zgrada koje bi mogle da se sruše.

Epicentar zemljotresa, koji je prema Institutu Kandili bio jačine 6,9 stepeni, bio je u Egejskom moru severno od Samosa, pogodio je Tursku i Grčku u 14.51. AFAD je izmerio jačinu zemljotresa od 6,6 stepeni.

Podrhtavanje tla osetili su građani istočnih grčkih ostrva, sve do Atine i Bugarske. U Turskoj, tresla se regija od Egejskog do Mramornog mora, a gradonačelnik Istanbula je saopštio da, iako su osetili zemljotres, nije bilo materijalne štete u gradu.

Više od 3.000 spasilaca poslato je u Izmir. Turski Crveni polumesec organizovao je kuhinje koje će ljudima obezbediti hranu.

U znak solidarnosti, koja je bila retka poslednjih meseci zbog napetih bilateralnih odnosa, podseća AP, zvaničnici dve zemlje razmenili su poruke podrške, a predsednici Grcke i Turske su razgovarali telefonom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor