DA LI JE Su-57 NAJMOĆNIJI LOVAC NA SVETU? Sa motorom „proizvod 30“ ruski avion pretenduje na prestižnu titulu (VIDEO)

Novosti onlajn

03. 01. 2021. u 20:06

SA motorom „proizvod 30“, ruski avion pete generacije Su-57 moći će da pretenduje na titulu najmoćnijeg lovca na svetu, piše portal „MilitaryWatch“ i dodaje da se ni trenutni motor AL-41 nikako ne može nazvati slabim.

ДА ЛИ ЈЕ Су-57 НАЈМОЋНИЈИ ЛОВАЦ НА СВЕТУ? Са мотором „производ 30“ руски авион претендује на престижну титулу (ВИДЕО)

Foto: Alex Beltyukov

Snaga AL-41, koji pored Su-57 pokreće i Su-35, samo je za devet odsto slabija od motora F119 kojim je opremljen lovac pete generacije F-22 Raptor. Smatra se merilom snage među dvomotornim lovcima.

Međutim, prema navodima portala, titula apsolutnog šampiona pripada motoru Pratt & Whitney F135 lovca F-35 Lightning II, iako ima samo jedan motor.

„Proizvod 30“ jedan je od najtajanstvenijih proizvoda ruskog vojno-industrijskog kompleksa. Uprkos činjenici da prototip Su-57 već leti sa novim motorom, karakteristike i opis motora nisu zvanično objavljeni. Prema podacima otvorenih izvora, taj motor je sličan prethodnicima AL-31 i AL-41, ali su svi njegovi elementi proizvedeni iznova koristeći savremena dostignuća. To je dovelo do primetnog poboljšanja svih osnovnih karakteristika.

- Glavne prednosti novog proizvoda su težina, potrošnja i specifični potisak. Takav potisak ne daje nijedan motor na svetu - izjavio je glavni konstruktor eksperimentalnog konstruktorskog biroa „Luljke“ Evgenij Marčukov.

Važna odlika novog motora je njegova mlaznica. Kao i AL-41, opremljen je sistemom upravljanja vektorom potiska u svim uglovima.

Ruski višenamenski lovac Su-57 je avion pete generacije, stvoren uz pomoć stelt tehnologija. Lovac Su-57 je univerzalna letelica, koja sa jednakim uspehom može da rešava i zadatke sticanja nadmoći u vazduhu, kao i zadatke presretanja meta male veličine uz gađanje kopnenih ciljeva.

Avion ima sve karakteristike pete generacije — smanjenu radarsku vidljivost, sveobuhvatan pregled radarskog sistema, mogućnost integracije u jedinstveni informativni prostor operacije vazduh-zemlja,  supermanevrisanje, kao i „pametnu“ pilotsku kabinu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

BRITANCI NE MOGU DA VERUJU: Novak Đoković se oglasio u ponoć, ovo je poručio sinoćnjem protivniku