NEREALAN STRAH BRITANACA: Tvrde da im Rusija predstavlja najveću pretnju - čeka se DŽonsonov izveštaj

Novosti online

14. 03. 2021. u 13:17

BRITANSKI premije Boris Džonson u utorak će predstaviti izveštaj o pitanjima bezbednosti i odbrane u kojem se Rusija naziva „neprijateljskom zemljom“, piše list „Sandej tajms“.

НЕРЕАЛАН СТРАХ БРИТАНАЦА: Тврде да им Русија представља највећу претњу - чека се Џонсонов извештај

Foto: Tanjug/AP Photo

Novine napominju da će Džonson dati takvu izjavu u utorak, 16. marta, tokom predstavljanja sveobuhvatnog pregleda bezbednosnih, odbrambenih i spoljnopolitičkih pitanja Velike Britanije.

- Glavna pretnja zemlji dolazi od Rusije. U pregledu se o Kini ne govori na sličan način. Kina je konkurent koji pokušava da ukrade intelektualnu svojinu i koji predstavlja pretnju ekonomskoj bezbednosti - izjavio je za britanski list anonimni izvor u britanskoj vladi.

Kako se navodi, Rusija je dobila ovu formulaciju zbog „agresivnih upada u britanske vode i vazdušni prostor“ i incidenta u Solzberiju.

Drugi izvor „Tajmsa“ sugerisao je da, dok Rusija predstavlja „neprijateljsku državu“, Kina je samo „globalni izazov“. Na taj način pristup Kini treba da bude kombinacija konkurencije, suprotstavljanja i saradnje, u zavisnosti od toga šta je potrebno u određenoj oblasti.

Očekuje se da Džonson sledeće nedelje objavi i o nameri da se poveća vojni potencijal u sajber prostoru i povećaju rashodi za ofanzivno sajber oružje za suprotstavljanje Moskvi i Pekingu. London namerava da proširi mogućnosti Nacionalnih sajber snaga, čije je formiranje objavljeno u novembru prošle godine.

- Digitalne mogućnosti donose revolucionarne promene u naš način života i ratovanja, kao što je to pre 100 godina učinila avijacija - naglasio je premijer, dodavši da bi zemlja trebalo da ima sve mogućnosti koje pružaju kibernetičke mogućnosti, kao i mogućnost da se spreči upotreba sajber oružja protiv Velike Britanije.  

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (4)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor