NEMA PRETRESA U POTRAZI ZA KULTURNIM BLAGOM: Izuzetak od zakona za britansku kraljicu Elizabetu Drugu

Tanjug

25. 03. 2021. u 19:51

BRITANSKOJ policiji nije bilo dozvoljeno da pretraži privatne posede i nekretnine britanske kraljice Elizabete Druge u potrazi za ukradenim istorijskim predmetima, nakon što su ministri za nju napravili izuzetak u zakonu koji štiti svetsku kulturnu baštinu.

НЕМА ПРЕТРЕСА У ПОТРАЗИ ЗА КУЛТУРНИМ БЛАГОМ: Изузетак од закона за британску краљицу Елизабету Другу

Foto: EPA

Naime, Bakingemska palata i vlada odbili su da kažu zašto je 2017. godine bilo neophodno napraviti takav izuzetak i sprečiti policiju da pretraži posede Balmoral i Sendringem, preneo je Gardijan.

Kraljičin portparol odbacio je bilo kakve insinuacije da se ukradeni ili opljačkani predmeti nalaze na privatnim posedima britanske kraljice.

Ministarstvo za digitalne medije, kulturu, medije i sport (DCMS), koje je kraljici omogućilo izuzetak u zakonu u ovom slučaju, odbilo je da kaže da li je odluka doneta na predlog kraljičinih savetnika ili ministara.

DCMS, takođe, drži u tajnosti mejlove koji bi mogli da otkriju zašto je kraljici dat imunitet od ovog zakona.

Međutim, dokumenti do kojih je došao Gardijan na osnovu zakona o slobodi informacija sugerišu da je Ministarstvo pažljivim rečima u zakonu prikrilo od javnosti cilj izuzeća.

Britanski dnevnik tražio je dokumente u okviru istrage o takozvanom kraljičinom pristanku, opskurnom parlamentarnom mehanizmu koji daje monarhu detaljan uvid u zakone koji treba da budu predloženi, uključujući i one koji utiču na javne funkcije, privatnu imovinu i lične interese.

Gardijan je u februaru objavio dokumente koji pokazuju kako je kraljica koristila taj mehanizam da u tajnosti lobira kod ministara da promene nacrt zakona.

U jednom slučaju, zakon je izmenjen tako da prikrije neprijatno privatno bogatstvo od javnosti, a na inicijativu njenog privatnog advokata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!