ITALIJANI NAPUŠTAJU AVGANISTAN: Menjali su vlade ali nikada vernost Atlantskoj Alijansi

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

20. 04. 2021. u 13:55

ITALIJANSKE trupe povlače se iz Avganistana od 1. maja ove godine u saglasju sa saveznicima NATO. Do kraja juna će biti završeno povlačenje 895 pripadnika snaga koje se trenutno nalaze u toj zemlji u misiji, saopštio je načelnik Generalštaba italijanske Odbrane general Enco Vekjareli.

ИТАЛИЈАНИ НАПУШТАЈУ АВГАНИСТАН: Мењали су владе али никада верност Атлантској Алијанси

Foto: Printskrin Youtube/ AP

Italija je menjala vlade ali nikada poziciju i vernost Atlantskoj Alijansi.

Rim i Vašington od kada je došao Džo Bajden na vlast, "nikada nisu bili bliži" u "odbrani ljudskih prava i zaštiti ambijenta", podvlači italijanski ministar Spoljnih poslova Luiđi Di Maio, jer je "Italija jedan siguran i veran partner".

Dakle, NATO izlazi sa scene u Avganistanu pa tako i Italijani, a general Vekjareli podvlači da - još nije ustanovljeno kako će izgledati budućnost Alijanse odnosno nacionalne uloge u Avganistanu, a možda se ustanovi neka forma saradnje da se ne rasprše ogromne nacionalne investicije i ne učini uzaludnim žrtvovanje desetina ubijenih u toj zemlji.

U Avganistanu su život izgubila 53 italijanska vojnika, 31 je ubijen u neprijateljskim borbama, deset na miniranim putevima, ostali u različitim okolnostima na službi u toj zemlji.

U misiji ISAF 2011. godine broj vojnika italijanskog kontigenta dostigao je 4.700, raznih rodova vojnih snaga (treći po broju posle Amerikanaca i Engleza).

Iz Italije poručuju da iako neće biti više na terenu, pomagaće Avganistanu sa projektima o saradnji. Italijanske snage svakako ostaju na drugim terenima i trupe koje se povuku iz Avganistana, preusmeriće u Afriku i Irak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

BRITANCI NE MOGU DA VERUJU: Novak Đoković se oglasio u ponoć, ovo je poručio sinoćnjem protivniku