PODIŽE DUG NA REKORDAN IZNOS: Nemačka se rebalansom budžeta zadužuje za još 60 milijardi evra

Tanjug

23. 04. 2021. u 15:25

NEMAČKI parlament odobrio je danas rebalans budžeta koji će se finansirati dodatnim zaduživanjem od 60 milijardi evra radi povećanja pomoći preduzećima i zdravstvu tokom pandemije, što će na godišnjem nivou podići dug na rekordan iznos.

ПОДИЖЕ ДУГ НА РЕКОРДАН ИЗНОС: Немачка се ребалансом буџета задужује за још 60 милијарди евра

Foto: Depositphotos

Vlada kancelarke Angele Merkel, koju čine pripadnici njene konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i koalicioni partneri iz Socijaldemokratske partije (SPD), imali su dvotrećinsku većinu u parlamentu, koja je neophodna za privremenu suspenziju ustavom utvrđenih ograničenja zaduživanja, izveštava Rojters.

S rebalansom budžeta, neto zaduživanje zemlje u ovoj godini će iznositi nešto više od 240 milijardi evra.

Ministar finansija Olaf Šolc je u obraćanju parlamentu branio predlog vlade ponavljajući obećanje o ublažavaju ekonomskih posledica tokom trećeg talasa korona virusa izdašnom fiskalnom podrškom.

- Tako ćemo nastaviti do kraja. Jer, nakon pandemije želimo oporavak u punoj brzini - rekao je on.

Otprilike 25,5 milijardi evra od novog duga otići će na produženje finansijski linija za likvidnost preduzeća koja su pogođena lokdaunom, a gotovo 15 milijardi evra će biti dato bolnicama i za vakcinacije.

Ukupan budžet za ovu godinu porašće na oko 548 milijardi evra, a više od 40 posto će biti finansirano zaduživanjem, navodi britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!