PORODICI NA DAR: Recept za neverovatnu pogaču (FOTO/VIDEO)
DOMAĆICE, pažnja!

Foto: Privatna arhiva
Odličan izbor ukoliko posećujete porodicu i prijatelje i želite da im donesete znak pažnje.
Pogača - sastojci:
400 ml mleka
100 ml mlake vode
20 g svežeg kvasca
700 -750 g brašna
1 jaja
1 kašičica šećera
malo soli
maslinovo ulje za premazivanje listova testa
žumance za premazivanje
malo susama
kima
krupne soli
Pogača - priprema:
U vodi izmrviti kvasac, dodati šećer, pa kad zapeni sipati u činiju i dodati jaje i umutiti žicom. Dodati mleko i polako brašno, so, da se dobije mekše glatko testo (oko 700 -750 g) brašna. Testo ostaviti da odmori 30 minuta, a onda ga istresti na radnu površinu.
Od testa iseći 9 komadića, 8 iste veličine, jedan da je malo manji. Svaki deo testa razviti na oko 16 cm u prečniku. Slagati po 4 lista jedan na drugi, svaki list premazati maslinovim uljem osim poslednjeg.
Malo rukama pritisnuti, pa ga iseći na 8 trouglova, ali ne sasvim, oko 2 cm ostaviti od obruča. Zarezati svaki trougao, pa špic provući kroz prorez i vratiti nazad u pleh prema ivici tepsije veličine 27 cm u prečniku.

Foto: Privatna arhiva
Razviti i druge četiri loptice, seći ih na osam trouglova, ali sad se seče do kraja. Takođe zaseći kao i prvi deo s tim što se trouglovi ređaju između savijenih delova testa tako da se ravni deo stavlja prema centru, a špic ka ivici. Zadnji deo napraviti lopticu i staviti u sredinu. Pokriti da poraste, pa premazati žumancetom u koje ste stavili 1 kašiku mleka i ulja. Posuti semenkama.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta. Pred kraj pokriti folijom da ne izgore gornji delovi.
Uživajte u Vašem remek-delu.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)