Slavimo Srpsku Novu godinu, a stari običaj nalaže da se za ručak iznese sve ono što je u jesen spremljeno za zimu, kao što su pršuta, slanina, kavurma, čvarci, kajmak, pogače, turšija, ajvar... Nakon toga običaj je da se iznese praseće pečenje. Oni koji nisu bili u finansijskoj mogućnosti da naprave svečanu gozbu u ponoć iznose krofne, a u jednu se stalja parica. Verovalo se da će osoba koja pronađe paricu imati uspešnu godinu. Krofna je zamena za česnicu. Sutradan se proslavlja Mali Božić, a tada je običaj da se umesi vasilica. Može da bude slana ili slatka, a u nju se ne stavlja parica.
Ako tražite zdrav, ukusan i brz doručak – slana palenta sa spanaćem je idealno rešenje. Bogata vlaknima i gvožđem, ova kombinacija daje energiju za ceo dan, a priprema je jednostavna. Savršeno uz jogurt ili kuvano jaje, ovaj recept je pravi primer kako doručak može biti i praktičan i hranljiv.
Komentari (0)