KAKO DA VAM SE SARMA NE RASPADNE TOKOM KUVANJA: Jednostavni saveti za omiljeno tradicionalno jelo
Ovako se pravilno savija i uspeva čak i početnicima.

Foto: Bakina kuhinja
Pravljenje sarme predstavlja veliki izazov za mnoge domaćice, a većina ima problem sa tim što se sarma tokom kuvanja raspada. Da biste izbegli raspadanje sarmi tokom kuvanja, treba da ih uvijate na sledeći način:
Listove kupusa isperite i isecite koren, pa na ivicu stavite nadev od mlevenog mesa. Urolajte, pa prstom uvucite ivice sa obe strane ka unutra. Ovako se sarme nikada neće raspasti tokom kuvanja i izgledaće savršeno kada ih poslužite.
Ređanje sarmi:
Slaganje sarmi u lonac je takođe umeće. Na dno posude se stave tri-četiri liske neiskorišćenog kiselog kupusa, a preko njih se stavi isečena slaninica i na manje komadiće isečen čen belog luka. U prizemlje lonca se stavljaju biber u zrnu i list lorbera. Tek onda se ređaju sarme: prvo po obodu u krug, a onda između, dok se ne pokrije dno. Preko ovog reda se nabaci štogod od suvog mesa, a najbolje suva rebra.
Onda opet idu sarme, između kojih se ušuškaju komadi očišćenog belog luka i slaninica ili komadi suvih rebara, pa opet sarme, ako ih je preostalo. To koliko će sarma biti masna određuje to koliko masna suva rebra i koliko slanine stavite u lonac. Budite svesni da će pirinač dosta masti da upije i da je sarma kalorično jelo. Kad je slaganje sarmi završeno, sarma se nalije hladnom vodom da dobro ogrezne, pa stavi na plotnu.
Kako će vrlo brzo onaj pirinač u sarmi da pokupi gotovo svu vodu, sarme moraju da se dolivaju, ali se ovo čini mlakom vodom, ovog puta obilato. Kako god da se pripremaju, oko sarmi je uvek dosta posla. Zato je nepisano pravilo da se sarme uvek spremaju u povećoj posudi. Onda se sarme ostave da se krčkaju koliko god hoćete, ništa im neće biti. Veruje se da su sarme ukusnije što se duže krčkaju i što se više puta podgrevaju. Ovo drugo ipak izbegavajte zbog zdravlja, a ako imate mogućnosti sarma ima najbolji ukus iz glinenih posuda.
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

KAKO DA BRZO UKLONITE SVE MIRISE POSLE SPREMANjA HRANE: Oba sastojka imate u kući
18. 11. 2024. u 19:49

ROLAT SA KAČKAVALjEM I JAJIMA: Idealan kao predjelo za slavsku trpezu
14. 11. 2024. u 18:30

NAMAZ OD ORAHA: Slasan i aromatičan, idealan kao prilog raznim jelima
10. 11. 2024. u 08:30

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

VELjKOVA BIVŠA - POZNATA NOVINARKA: Uzela prezime Ražnatović, on je ostavio nakon dva meseca
VELjKO Ražnatović godinama je u srećnom braku sa nekadašnjom košarkašicom Bogdanom sa kojom je dobio i troje dece, no, s vremena na vreme, pokrene se priča i o njegovim bivšim izabranicama.
21. 02. 2025. u 19:34
Komentari (0)