KAKO DA VAM SE SARMA NE RASPADNE TOKOM KUVANJA: Jednostavni saveti za omiljeno tradicionalno jelo
Ovako se pravilno savija i uspeva čak i početnicima.

Foto: Bakina kuhinja
Pravljenje sarme predstavlja veliki izazov za mnoge domaćice, a većina ima problem sa tim što se sarma tokom kuvanja raspada. Da biste izbegli raspadanje sarmi tokom kuvanja, treba da ih uvijate na sledeći način:
Listove kupusa isperite i isecite koren, pa na ivicu stavite nadev od mlevenog mesa. Urolajte, pa prstom uvucite ivice sa obe strane ka unutra. Ovako se sarme nikada neće raspasti tokom kuvanja i izgledaće savršeno kada ih poslužite.
Ređanje sarmi:
Slaganje sarmi u lonac je takođe umeće. Na dno posude se stave tri-četiri liske neiskorišćenog kiselog kupusa, a preko njih se stavi isečena slaninica i na manje komadiće isečen čen belog luka. U prizemlje lonca se stavljaju biber u zrnu i list lorbera. Tek onda se ređaju sarme: prvo po obodu u krug, a onda između, dok se ne pokrije dno. Preko ovog reda se nabaci štogod od suvog mesa, a najbolje suva rebra.
Onda opet idu sarme, između kojih se ušuškaju komadi očišćenog belog luka i slaninica ili komadi suvih rebara, pa opet sarme, ako ih je preostalo. To koliko će sarma biti masna određuje to koliko masna suva rebra i koliko slanine stavite u lonac. Budite svesni da će pirinač dosta masti da upije i da je sarma kalorično jelo. Kad je slaganje sarmi završeno, sarma se nalije hladnom vodom da dobro ogrezne, pa stavi na plotnu.
Kako će vrlo brzo onaj pirinač u sarmi da pokupi gotovo svu vodu, sarme moraju da se dolivaju, ali se ovo čini mlakom vodom, ovog puta obilato. Kako god da se pripremaju, oko sarmi je uvek dosta posla. Zato je nepisano pravilo da se sarme uvek spremaju u povećoj posudi. Onda se sarme ostave da se krčkaju koliko god hoćete, ništa im neće biti. Veruje se da su sarme ukusnije što se duže krčkaju i što se više puta podgrevaju. Ovo drugo ipak izbegavajte zbog zdravlja, a ako imate mogućnosti sarma ima najbolji ukus iz glinenih posuda.
(still)
Preporučujemo

KAKO DA BRZO UKLONITE SVE MIRISE POSLE SPREMANjA HRANE: Oba sastojka imate u kući
18. 11. 2024. u 19:49

ROLAT SA KAČKAVALjEM I JAJIMA: Idealan kao predjelo za slavsku trpezu
14. 11. 2024. u 18:30

NAMAZ OD ORAHA: Slasan i aromatičan, idealan kao prilog raznim jelima
10. 11. 2024. u 08:30

HRVATSKA DOBILA OPOMENU IZ EU: Imaju rok od dva meseca, inače idu na Evropski sud pravde
HRVATSKA je u oktobarskom paketu postupaka zbog povrede prava Evropske unije dobila jedno obrazloženo mišljenje i jednu službenu opomenu, piše hrvatski Indeks.
08. 10. 2025. u 14:28

BRITANCI U STRAHU: "Isplivali tajni dokumenti, Putin planira nuklearni napad na 32 lokacije u Evropi"
KAKO strahovi od pretnje koju Rusija predstavlja evropskoj bezbednosti nastavljaju da rastu, zabrinutost zbog šireg konflikta i nuklearnog oružja i dalje tinja. Vladimir Putin redovno maše "nuklearnim sabljama" od kako je Rusija u februaru 2022. napala Ukrajinu, upozoravajući Zapad zbog njegove podrške Kijevu, piše britanski Express.
08. 10. 2025. u 07:55

"ETO ME BRZO KOD TEBE, STARI MOJ" Halidova žena teško podnela vest o smrti pevača
SEJDA Bešlić teško je podnela smrt svog životnog saputnika Halida Bešlića, koji je premunuo u 72. godini života u Sarajevu. Kada su joj saopštili da je pevač preminuo, tužnim rečima je prokomnetarisala "Eto mene brzo kod tebe, stari moj", piše Kurir. Njene reči kidaju srce i dušu.
08. 10. 2025. u 07:47
Komentari (0)